TMMOB İKK'dan iktidara; Anayasa'yı ayaklar altına alanlar Anayasa yapamaz!

TAKİP ET

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, iktidara hem Anayasa hem de kadına yönelik şiddete tepki göstermek için bir araya geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 6 yaşındaki çocuk tecavüzü olayını ve bu olayla beraber kadına yönelik şiddeti, tacizi, cinsel istismarı protesto etmek ve Anayasa değişikliğine dair açıklamalarda bulunmak için bir araya geldi. Açıklamayı TMMOB İKK Koordinasyon Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Esen Leyla İmren yaparken, “Anayasa’yı ayaklar altına alanlar Anayasa yapamaz” diyerek iktidara seslendi.

“Türkiye’de yer yerinden oynamalı”

Bu ülkede 6 yaşında bir kız çocuğun ‘evlilik’ kisvesi altında tecavüze uğradığını hatırlatan İmren, “İktidar, bu küçücük çocuğun cinsel istismarını siyaset üstü bir konu olarak nitelendirdi. Anayasa’nın 41’inci maddesindeki hüküm bu iktidar eli ile son yirmi yılda tüm devlet kurumlarında boşa çıkarıldı, Dün, Çivril, Erzurum, Ensar Vakfı, Fıkıh-Der, Gerger, Dikili’ de yaşanan çocuk istismarlarında olduğu gibi, istismarın faillerinin değil, haber yapan gazetecilerin, davaya sahip çıkan avukatların, vatandaşların, kadın dernek ve örgütlerinin baskı ve adli süreçlerle örselendiği bir Türkiye yer yerinden oynamalı” diye konuştu.

“Devlet kurumları bu cemaat ve tarikatların işgali altındadır”

İmren, devletin kaynaklarının büyük çoğunluğu iktidar eli ile anayasadaki laiklik ilkesine aykırı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrıldığını savunarak, “Devlet politikası, iktidar eli ile yine bu kurumun ve iktidarın yandaşı, işbirlikçisi konumundaki tarikat ve cemaatlerin söylemlerine göre şekillendirilmektedir. Dün mağduru oynayıp cemaatlerle yollarını ayırdığını söyleyen iktidar bugün başka cemaat ve tarikatlar ile yoluna devam etmektedir. Devlet kurumları bu cemaat ve tarikatların işgali altındadır. Çocuğu, bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye, her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için her türlü yasal ve idari önlemi almakla yükümlü olan devlet, bu iktidar eli ile bu yükümlüğü devletin tüm kurumlarından alarak tarikat ve cemaatlere vermiştir” ifadelerini kullandı.

“Teklife hayır diyoruz”

Cumhur İttifakı tarafından 9 Aralık 2022 tarihinde meclise Anayasa değişikliği teklifinde bulunulduğunu hatırlatan İmren, “Demokratik ve eşit bir toplum inşasına hizmet etmeyen bu anayasa teklifi, özgür ve demokratik bir tartışma ortamı olmadan ve toplumsal uzlaşma sağlanmadan meclise getirilmiştir. Toplum gözünde meşruluğu azalan bu siyasal iktidara sesleniyoruz. Toplumsal ve ekonomik krizin giderek derinleştiği, şiddetin olağanlaştırıldığı bir ortamda,  seçim yatırımı olarak toplumda var olan kutuplaşmayı derinleştirerek kullanmayı hedefleyen anti demokratik anayasa değişiklik teklifine, Sayısız insan, kadın ve çocuk hakları ihlalinin doğrudan sorumluları ile anayasa müzakere edilemez” açıklamasını yaptı.

 

TMMOB İKK Anayasa