TMMOB: Meslektaşlarımızın tutuklu yargılanmalarına itiraz ediyoruz!

TAKİP ET

TMMOB, Maraş merkezli yaşanan depremlerin asıl sorumlarının cezalandırılmadığını söyleyerek deprem sonrası tutuklu yargılanan mühendislerin tutukluğuna itiraz etti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, 6 Şubat Depremleri sonrası tutuklu yargılanan mühendislere ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. 6 Şubat depremi sonrası asıl sorumluların cezalandırılmadığını kaydeden Suna, tutuklu bulunan mühendislerin cezalandırıldığını ifade etti. 
Depremin faturasının mühendislere çıkarıldığını söyleyen Suna; “İmar afları, planlamalar, zemin seçimleri, denetimsizlik, vb.  sistemsel zafiyet ve sorunlar göz ardı edilip, siyasi ve idari kararlar yok sayılıp, sadece meslektaşlarımızın   kovuşturmaya tabi tutulmaları, adaleti sağlamaktan ziyade yeni adaletsizliklere yol açmaktadır. Oysa ki Adalet; suç işleyenin cezalandırılmasını, suçla ilgili olmayan kişilerin ise, haksız isnatlardan, toplum nezdindeki itibarlarının zedelenmesinden korumasını gerektirir. Bu nedenle de ceza hukukunun temel ilkelerinden birisi de suçluluğu mahkeme kararı ile sabit oluncaya kadar bir kimsenin suçlu sayılamayacağını ifade eden masumiyet karinesidir.  Bu karine adil yargılanma hakkının da temelidir” dedi. 

TUTUKLU YARGILAMADAN VAZGEÇİLMELİDİR 

Tutuklu bulunan mühendislerin itibarının zedelendiğini aktaran Suna, mühendislerin ayrıca ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakıldıklarını da söyledi. 
 Tutuklu yargılanan mühendislerin savunma hakları da ağır şekilde ihlal edildiğini belirten Suna; “Yaptıkları işi en iyi bilen kişiler olarak ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesinden faydalanamazken ve masumiyetlerini ispatlamak külfetiyle yükümlü kılınırlarken, kendilerini savunmak için gerekli olan araştırma, inceleme, analiz imkanlarından tutuklu oldukları için büyük oranda yoksun kalmaktadırlar. Bu aşamada bazı hukuki değerlendirmelerin yapılması da zaruri görülmektedir. Meslektaşlarımızın yargılandığı taksirli suçlar ise CMK uyarınca katalog suç kapsamında değildir. Tutuksuz yargılanma bir haktır. Hukukumuzda ve evrensel hukukta tutuklama ve tutukluluğun devamı kararları koruma tedbiridir. Adalet mutlaka bir suçlu bularak değil, suçun sorumlularını ortaya çıkarıp kanunlara göre yargılayarak cezalandırmakla olabilir. Geç gelen adalet de adalet değildir. Tek suçlu ilan edilip yargılamalar boyunca tutuklu bırakılan meslektaşlarımız beraat ettiklerinde adalet tecelli etmiş olmayacaktır.
Meslektaşlarımızın merkezi idare ve yerel yönetimlerin kusurları önünde bir perde olmalarından başka amacı olmadığını düşündüğümüz tutuklu yargılamalardan vazgeçilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.