Toprak, "Kooperatiflerin üzerindeki baskı kaldırılmalıdır"

TAKİP ET

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, GERÇEK HABERCİ'ye Türkiye'deki gıda fiyat artışı hakkında görüşlerini bildirdi. Toprak, Çiftçinin üretimi arttırabilmesi için kooperatiflerin üzerindeki baskı kaldırılmalıdır ifadelerini kullandı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER - GERÇEK HABERCİ’ye konuşan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, çiftçinin üretime özendirilmesi gerektiğini söyleyerek, ”Köyden kente göç çok fazla. Kooperatiflerin üzerindeki baskı kaldırılmalıdır ” diye konuştu.

Toprak, Ülkemizde gıda enflasyonunun önlenemeyen bir biçimde yükseldiğinin altını çizerek, “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) enflasyon raporuna göre, dünya genelinde gıda enflasyonu bir düşüş eğilimi gösterirken ülkemizde ise kontrol edilemeyen biçimde yükseliyor. Gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada, dünyada da Arjantin’den sonra ikinci sıradayız” dedi.

“Ülkemizde gıda egemenliği tehlike altında”
Türkiye’nin artık tüketim toplumu haline geldiğini dile getiren Toprak, “Tohum dâhil, dışa bağımlı olmamız girdi fiyatlarında yükselmeye, çıktı fiyatlarında da kontrolsüzlüğe neden olmaktadır. ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ mantığıyla fiyatı yükselen her gıda maddesi için çözüm olarak görülen ithalat da vatandaşın ucuz, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmasını sağlayamamakla birlikte, yerli üreticiyi de mağdur etmektedir. Bu durum da, ülkemizde gıda egemenliğini tehlikeye atmaktadır” sözlerine yer verdi.

“Öz kaynaklarımıza yönelmeliyiz”
Tarım açısından zengin kaynaklara sahip olduğumuzu söyleyen Toprak şu ifadeleri kullandı:

“Tarımda ‘milli ve yerli’ söyleminin gereği; taşıma suyla değirmeni döndürmeye çalışmak yerine kendi öz kaynaklarımıza yönelmektir. Tarım açısından zengin kaynaklara sahip olan ülkemiz, 83 milyon insanı rahatlıkla besleyecek toprak büyüklüğü ve verimliliğine sahiptir.  Tarımsal girdi fiyatlarının ucuzlatılması ile başlayacak reform hareketi,  getirilecek muafiyet ve özendirmelerle yükseltilmeli, ülke insanının ihtiyacı olan bitkisel ve hayvansal üretim gerçekleştirilmelidir.”

“Konvansiyonel üretim sınırsız değildir”
Toprak, konvansiyonel üretim için kullanılan tohumun, gübrenin ve ilacın zararı olduğu savunarak, “Tarımsal üretimler, konvansiyonel üretimlerden uzaklaşmadığı sürece ne yazık ki bunun önüne geçilemeyecektir. Konvansiyonel üretim sınırsız değildir. Konvansiyonel üretim için kullanılan tohumun, gübrenin ve ilacın ithal edildiğini düşünürsek aslında faydadan çok zararı olduğu da görülür. Yerli tohum kullanmak, organik tarım yapmak ve yapılan uygulamaların izlenebilirliğini sağlamak bir çözüm olacaktır” dedi.