Tosun CHP'nin yeni PM'sini yorumladı; "Parçalı yapı mutlaka çatışma üretir diye okumamak lazım"

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 60 kişilik Parti Meclisi (PM) geçtiğimiz günlerdeki PM seçimi sonucunda partideki 3 güçlü isim tarafından paylaşıldı. PM'deki yapıyı Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun yorumladı. Tosun, PM'deki parçalı yapının 'uzlaşamama' problemi yaşamayacağını ifade ederek, 'Böyle bir yapıdan çıkacak karar mutlaka çatışma üretir diye okumamak lazım' dedi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-  5 Kasım’da gerçekleşen seçimlerle CHP'nin 60 kişilik Parti Meclisi (PM) belli olmuştu. CHP PM’ye Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen 9 isim, bağımsız 1 isim, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından desteklenen 15 isim, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ekibinden ise 35 isim girebilmişti. Yerel seçimlere 5 aydan az süre kalmışken Belediye Başkan adaylarını belirleyecek olan PM’nin parçalı yapısını değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “Genel Başkan değişimi örneğinde gördüğümüz gibi bir şekilde bu delegasyoncu yapılar etkili oluyor. Bugüne kadar böyle bir genel başkan değişimi yaşanmasa da son tahlilde parti söz konusu olduğunda sonuca varılabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Müzakere işleyecek”
Farklı tarafların desteklediği isimlerin PM’de olmasının müzakere sürecine yol açacağını ifade eden Tosun şöyle konuştu: “Müzakerenin işlemesi daha demokratik, daha katılımcı olur. Böyle bir yapıdan çıkacak kararı mutlaka çatışma üretir diye okumamak lazım. Uzlaşamamaya bağlı olarak çatışma da çıkabilir ama geçmişte gördüğümüz üzere muhtemelen anlaşma sağlanacaktır. Böyle bir potansiyel ayrışma olacağını düşünmek için erken, CHP Kurultayı’nda 2 önemli aktör hedefine kilitlendi ve başarıya ulaştı, değişim ekibinin zaferi henüz çok yeni olduğu için böyle bir ayrışma çok erken olur.”

Tanju Tosun CHP yeni PM