Tugay İzmir için projelerini tanıttı: Master planları hazır

TAKİP ET

İzmir için hazırladığı projelerini 9 başlıkta tanıtan İZBB Adayı Cemil Tugay, 180 günde acil eylem planları içinde İzmir'de ilk yapacaklarını anlatarak her alanda master planlarının oluğunu açıkladı. 

Uğurcan BOZTAŞ- GERÇEK HABERCİ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye (İZBB) Başkan Adayı Cemil Tugay, proje tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya CHP İzmir Milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları, belediye başkan adayları, sendikalar, sivil tolum kurumları ve çok sayıda partili katıldı. Toplantı İzmir’i anlatan bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Tugay, konuşmasının başında Kemal Kılıçdaroğlu’na ve Tunç Soyer’e teşekkür ederek “kader beni buraya getirdi” dedi.


‘OBJEKTİF ANALİZLERLE DOĞRU STRATEJİLER’
Yeni bir siyaset anlayışı olması gerektiğini söyleyen Tugay; “Dünyada siyaset tıkanmış durumda. Bu durumu aşmamız gerekir. Bu anlamda yerel yönetimlerde de yeni nesil belediyecilik dedik. Sadece bugünü değil uzun vadeli günleri de kapsayan bir belediyecilik olması gerektiğini düşünüyoruz. Bütün sorunları küresel olarak düşünmek lazım. Çalışma yaparken dar bir kadro ile değil ulaşabileceğimiz herkesin dahil ettiğimiz bütün kaynaklarla çalışmalar yapacağımız bir anlayışa ihtiyacımız var. Verimliliğin iyi hesaplandığı bir yönetim anlayışı önemlidir. Sahadan toplanmış objektif analizlerle doğru stratejiler ile yol haritası yapılan bir belediyecilik olması lazım. Yönetim şemasının değişmesi lazım. Kararlarımız alırken bize yol gösterecek, bilgileri doğru analiz edecek İzmir planlama ajansı olacak. Ben daha ileri bir kurum düşünüyorum.” 


İLK 180 GÜNDE NELER YAPILACAK?
Tugay’ın ilk 180 günde acil eylem planlarını içinde şunlar var; “Su fiyatı düzenlemesi, toplu ulaşımda ücret düzenlemesi, yol, asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımı, ilaçlama ve temizlik faaliyetleri, yapay zeka daire başkanlığı kurulması, pilot ilçelerde komposto üretim tesisleri, taşkınları önleyici bariyerler, kanal sistemlerinin temizliği, biyokömür tesisi aktifleştirilmesi, kamu katılımlı çok ortaklı tüketim kooperatifleri, kentsel dönüşüm daire başkanlığı, dezavantajlı mahallelerde  okul kantinlerinin işletmesi, İzmir planlama ajansı, ileri yaş eylem planı, öğrencilere indirimli abonman kartı, iç körfezde deniz taksi uygulaması, durakların temizliği, bütçe disiplini, enerji verimliliği çalışmaları, ana arterlerde çukurların tamiri, çözümler sunan kent laboratuvarları.”


‘İZBB 25 BİN SOSYAL KONUT YAPACAK’
Projelerde doğru planlama vurgusu yapan Tugay, yapılacak projelerin ileri dönük olarak planlanacağını söyledi. Tugay, yeni yerleşim yerlerinin yapılacağını ifade ederek; “Metropole gelmeden bütün ihtiyaçların karşılanacağı yerleşim yerleri yapılacak. Bu anlayışla İZBB 25 bin sosyal konut yapacak. Bunları yaparken kentin doğasına zarar veremeyeceğiz. Almanya’da köylerde varlıklı insanlar yaşıyor. Aynı mantığı gözeterek kırsal planlama daire başkanlığı kuracağız. Kentlerimiz oluşabilecek krizlerde ayakta kalması lazım. Bu projeler bilimsel yönetimlerle hazırlanmış projelerdir. İzmir’i kendisine yetecek bir şehir yapacağız.” 


DEPREM VE ULAŞIM MASTER PLANLARI
Türkiye’nin içinde bulunduğu deprem tehlikesine değinen Tugay; deprem master planı yapacağını ifade ederek “Riskli olduğunu saptadığımız bütün binalarda kentsel dönüşüm yapacağız. Riskli binalarımızın hepsi dönüşmek zorunda. Bu şehirdeki bütün binaların analizini yaprak önem sorasına göre dönüştüreceğiz. Deprem master planı içinde bir afet durumunda olması gereken her şey olacak” dedi. 
İzmir’deki kamusal alanların planlanmasını yeniden yapacaklarını söyleyen Tugay; “Akıllı kavşaklar ile trafik yüzde on oranında rahatlayacak. Trafiğin sıkıştığı yerlerde yapacaklarımız hazır. Sorunlu kavşaklarda en yapılacak çalışmalarla en hızlı şekilde trafik rahatlanabilir. Bayraklıda trafiği yerin alacak bir alt geçit olacak. Ben burada kesin yapacağımız planları anlatıyorum. İzmir’in geneli için bir ulaşım master planı yapılacak. Anadolu caddesi ve yalı mahallesi üzerinden geçen kısa sürede bir bağlantı yapılacak. Metrobüsü bir şekilde İzmir’e getireceğiz. Karabağlar- Gaziemir metrosu en kısa zamanda yapılacak” diyerek trafiği rahatlatacak diğer projelerini tanıttı. 


HER İLÇEDE ATIK SU TESİSİ 
Tarıma ve çiftçilere yönelik projelerini anlatan Tugay, atık kanal sisteminde yenileme yapacaklarını söyleyerek; “Kordon’da daha estetik bir düzenleme yapacağız ve artık su taşkınları olmayacak. Her ilçede bir atık su tesisi olması lazım. Atık su tesisi olmayan ilçelerde en kısa zamanda yapılacak. Körfezin kuzey ve güney kesimlerinde küçük marinalar yapacağız. Körfezde halk plajları olacak. İzmir’de 2050 yılında susuz kalkmak için su haritaları yapılacak. İzmir’in susuzluk yaşamayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Yeşil şehir olma yolunda bir planımız var. İzmir’in yeşil olması onların umurunda değil” diye konuştu. 


İZMİR KOMPOST TESİSLERİ 
Enerjide verimliliğe öncelikli konusu olduğunu söyleyen Tugay; “Harmandalına çöp dökmeyeceğiz. Bu tesislerde çöpleri dökeceğiz. Atıkların komposta dönüşmesi ve toprağa iade edilmesi lazım. Toprağı sağlıklı hale getirmek için organik dönüştürülecek maddeler var. İzmir Kompost tesisleri kurulup ev atıkları belli yerlerde toplayarak elde edilen materyaller ile atık oranında azalmalar olacak. Dünya kompost konusuna İzmir’i örnek alacak. Artık kalkınma için de bir şeyler yapmak gerekiyor. İzmir’de bunu söylemek kolay çünkü İzmir bu konuda çok nitelikli insanlara sahip. Ege bölgesinde İzmir’in kalkınma anlamında öncü olacağını düşünüyorum. Bu çalışmalarla kendi başımızın çaresine bakacağız. Kırsal bölgelerde kalkınmayı takip edecek ofisler kurulacak. Esnafımızı işlerini büyütmede yalınız bırakmayacağız.


‘GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ’
“Benim dönemimde Kültürpark’a beton dökülmeyecek” diyen Tugay, ayrıca Karşıyaka Stadının derhal yapılması gerektiğini ifade etti. 
Tugay şu şekilde devam etti; “Eşrefpaşa hastanesini büyütüp güçlendireceğiz. Gezici sağlık hizmetlerimizi yaygınlaştıracağız. Sanayi ortamlarında yaygın iş hastalıklarına yakalanan emekçiler Eşrefpaşa Hastanesinde ücretsiz hizmet görecek. İlkini Aliağa’da yapacağız. Şehrimizde gürültü ve ışık konusunu mercek altına alacağız. Sadece insanların değil tüm hayvanların da sağlıklı olacak şekilde sağlık eylem planlarımız hazır. Bir sosyal kırılganlık haritamız olması gerekiyor. Bu anlamda nerde ne hizmet yapacağımızı belirlememiz gerekiyor. Öğrencilerimize burs konusunu çeşitlendireceğiz. Bunun içinde bir müdürlük kurmayı düşünüyorum. Yurt sıkıntıları varsa halledeceğiz. 65 yaş üzeri vatandaşlara evde tamir hizmetini bütün İzmir’e yayacağım.”

Cemil Tugay Master planları İzmir proje