TÜİK verilerine yansıdı: Kredi kartı faizleri bu sektörleri vurdu

TAKİP ET

Seçim öncesi düşük tutulan kredi kartı faizlerinin seçim sonrasında fırlaması, perakende satışları vurdu. Elektrikli ev aletleri, mobilya ve akaryakıt satışlarındaki sert düşüş, TÜİK verilerine de yansıdı. Sektör temsilcilerine göre bu düşüş, 2024'ün ilk yarısına kadar sürebilir.

Ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için kredi ve kredi kartı faizlerini artırması, birçok sektörde satışları düşürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, perakende satışlar ağustosta aylık bazda yüzde 4,7 gerileyerek Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana en sert daralmayı kaydetmişti. Dün açıklanan veriler, eylül ayında perakende satış hacminin yüzde 0,7 daha azaldığını ve satışlardaki daralmanın yavaşlasa da sürdüğünü ortaya koydu.

Bu daralmada başı çeken ürünler bilgisayar, bilgisayar donanım ve yazılımları ile kitap olurken, bunu elektrikli ev aletleri, mobilya ve akaryakıt satışları takip etti.

Kaynak: TÜİK

BİLGİSAYAR SATIŞLARINDAKİ DARALMA HIZLANDI

Ağustosta aylık bazda yüzde 3 azalan bilgisayar ve kitap satışları, eylülde yüzde 3,5 daha azalarak son üç ayın en hızlı düşüşünü kaydetti. Satışlardaki yıllık büyüme de eylülde 17,1 puan geriledi.

Elektrikli ev aletleri ve mobilya satışları eylülde aylık bazda yüzde 2,5 gerilerken, bu satışlardaki yıllık büyüme 5,4 puan azaldı.

Eylülde aylık yüzde 0,1 ile sınırlı bir artan akaryakıt satışları ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 düştü. Böylece, akaryakıt satışlarında son bir yılın en sert daralması gerçekleşti.

Akaryakıt satışları 2022 Ekim’den bu yana 11 ay boyunca artmış; 11 ayın ardından ilk düşüşünü ise 2023 Ağustos’ta yaşamıştı.

TESİD: ARTAN KREDİ KARTI FAİZLERİ ETKİLİ

Perakende satışlardaki daralmanın nedenlerine ilişkin sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, seçimlerden sonraki yeni ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için talebi kısma yoluna gitmesinin sonuçlarına işaret etti.

Tunaoğlu, satışlardaki düşüşe ilişkin “Enflasyonun çok yüksek olduğu bir ortamda alım iştahını azaltmak, tüketimi düşürmek için atılan adımlardan normaldir” değerlendirmesinde bulundu.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı da Tunaoğlu gibi yüksek kredi kartı faizlerinin etkisiyle satışlarda yavaşlama yaşandığına dikkat çekti.

‘2024’ÜN İLK YARISINA KADAR SÜRER’ BEKLENTİSİ

Balcı, yurttaşın ‘zam gelecek’ endişesiyle önceki aylarda alım yaptığını, bu yüzden birkaç ay daha satışların düşmeye devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Tunaoğlu ise ayrıca, satışlardaki düşüşün 2024’ün ilk yarısına kadar süreceğinin beklendiğini, sektör temsilcilerince bu beklentiye yönelik planlar yapıldığını kaydetti.

TÜİK Kredi kartı faiz