'Türk Hakimler Almanya'ya İltica Başvurusunda Bulundu'

TAKİP ET

Türkiye'den Almanya'ya yapılan iltica başvurularının referandum sonuçlarına göre yeniden gözden geçirileceği ileri sürüldü.

Deutche Welle’nin Der Spiegel’den aktardığına göre, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan yüzlerce kamu görevlisi hakkında referanduma kadar karar verilmediği ancak yakında ilk kararların alınacağı iddia edildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki ‘kaygı verici’ duruma ilişkin değerlendirmeleri ışığında Göç ve Mülteciler Dairesi’nin Türkiye’den gelenlere yönelik uygulamaları gözden geçirdiği vurgulandı.

‘İdam gelirse kabuller artar’

2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık yedi bin Türk’ün Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu kaydedilirken geçen yıl bu başvuruların yüzde 10’dan azının kabul edildiği belirtildi. BAMF yetkililerinden alınan bilgilere göre, önümüzdeki dönemde kabul edilen iltica başvurularının sayısının artacağı, Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi halinde bu sayının daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

Der Spiegel’e göre, Almanya’ya iltica etmek isteyenler arasında, Türkiye’de haklarında siyasi kovuşturma yürütülen hakimler de bulunuyor. Darbe girişimi sonrasında görevden uzaklaştırılan yargıç ve savcılar arasında bulunan hakimler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmayı planlıyor. 

almanya türkiye iltica bamf idam