Türk Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Koçak'tan iade-i itibar çağrısı

TAKİP ET

Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Barış Koçak, mesleğin itibarının yaşanan olaylardan sonra kalmadığını aktararak iade-i itibar çağrısı yaptı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Barış Koçak, GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Sokak röportajında bir vatandaşın, ‘Eskiden çok kötüydü, şimdi öyle değil. İstediğimiz sağlık çalışanına baskı yapabiliriz hatta kızdırırsa dövebiliriz’ ifadelerini hatırlatan Koçak, “Vatandaş, sağlık çalışanları dövmeyi kendisine hak olarak görüyor. Sanki sağlık çalışanını dövmek bir sağlık hizmeti gibi, sağlık çalışanlarının bir an önce itibarı iade edilmeli” dedi.
“2021 yılında tahminen 200 hekim yurt dışına gitti”
Koçak, İzmir’de 2021 yılı içerisinde 600 hekim istifa ettiği verisini paylaşarak, “Bunların tahminen 200 civarı yurt dışında acıktığını söyleyebiliriz. Nüfusa oranladığımızda bu rakam daha da artıyor. Öğrenciler, Tıp Fakültesi’nden ortalama 6 yılda mezun oluyor. 4 Sene de uzmanlık, 2 sene deneyim ile bir uzman hekimin aldığı maaş 7 bin TL+4 bin 800 TL ek ödeme. Aynı uzman hekim arkadaşımız özele geçtiği zaman 30 bin TL+prim ile başlıyor” açıklamasını yaptı.
Hekimlere gelen bir zam olmadığının altını çizen Koçak, “Aslında gelen ekstra bir para yok. Sabit ek ödemeleri olan para döner sermayeden genel bütçeye aktarıldı. 4 bin 800 TL maaşlara yansıdı; ama ceplerine giren para artmadı. Bunun tek faydası emekliliğe yansıması oldu. Hekimler devlette 3-4 ayda kazanılan parayı özelde aynı hekim 1 ayda kazanıyor” diye konuştu.
“İnsanların sağlık sektöründe durması için neden kalmadı”
Koçak, bütün sağlık çalışanlarının özlük ve ekonomik hakları konusunda haksızlığa uğradığına dikkat çekerek, “Para boyutunu da geçtik, her gün sağlıkta şiddet haberleri oluyor. İnsanların sağlık sektöründe durması için neden kalmadı, mesleğin itibarı da kalmadı. Bir hemşire asgari ücretten 30 TL fazla alıyor. Hemşiresinden hekimine kadar bütün sağlık çalışanlarına haksızlık yapılıyor. Hekim maaşları 20 bin üzerine çıkarılmalı, hemşire maaşları 15 binin üzerine çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Buradaki hemşire yurt dışındaki pratisyen hekime denk”
Bir hemşirenin Almanya’ya giderek mesleğini orada yapmak istediğinde gerekli belgenin B1 seviyesine dil belgesi olduğunu söyleyen Koçak, “Almanya, Türkiye’den giden sağlık çalışanlarını havada kapıyor çünkü bizim burada bir hemşireye verilen eğitim orada pratisyen hekime denk geliyor. Yani Türkiye’deki verilen eğitim ile yurt dışında verilen eğitim çok farklı” sözlerine yer verdi.
“Verdiğimiz hizmetin ne maddi ne de manevi karşılığı var”
Koçak, pandeminin başında İtalya’da bir doktorun ‘Ben bugün tam 30 hasta baktım’ ifadelerini hatırlatarak, “Türkiye’de 30 hastayı bir doktor en fazla 1 buçuk saatte bakıyor. 36-40 saat sürekli ayaktasınız, verdiğiniz kararların ne kadar doğru olduğu tartışılır. Bunların ne maddi ne manevi karşılığı var” görüşünü aktardı.