Türkiye'de vatandaşın en büyük 5 endişesi belli oldu

TAKİP ET

NielsenIQ Türkiye, perakende sektörüne yönelik hazırladığı bir rapor ile vatandaşın en büyük 5 endişesini ortaya koydu.

NielsenIQ Türkiye’nin perakende sektörüne yönelik hazırladığı bir rapor, vatandaşın yüksek gıda enflasyonu nedeniyle artan endişesini gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre, Türkiye’de tüketicilerin en büyük beş endişesinin ilkini yüzde 42 ile artan gıda fiyatları oluşturdu.

İkinci en büyük endişe yüzde 39 ile ekonomik durgunluk olurken, bunu yüzde 16 ile artan konut maliyetleri, yüzde 8 ile küresel iklim değişikliği ve yüzde 7 ile de artan sabit giderler takip etti.

Türklerin artan gıda fiyatlarına yönelik duyduğu endişe, Avrupalıların bu konudaki endişesini solladı. (Kaynak: NielsenIQ Türkiye)

EV DIŞI TÜKETİM AZALDI, TALEP FİYATI EN UCUZ OLANA

NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü, Orta Doğu ve Afrika Analitik Lideri Didem Şekerel Erdoğan, tüketicilerin hane gelirini yönetmek için ilk 3 sırada aldığı aksiyonların ‘gereksiz harcamaları kesmek’, ‘belirli bir bütçeye bağlı kalmak’ ve ‘en düşük fiyatlı ürünü almak’ şeklinde sıralandığını aktardı.

Harcamaları yönetmek başlığında alışverişçilerin ev dışı tüketimi azalttıklarını vurgulayan Erdoğan, özellikle ev dışında yemek, ev dışı eğlence, giyim ve dışarıdan yemek siparişi kalemlerinde tüketicilerin daha az harcama eğiliminde olduklarına dikkat çekti.

Buna karşılık Erdoğan, özellikle taze gıda, taze et ve süt ürünlerinde daha fazla harcama eğilimi olduğunu ve alışverişçilerin ev içi tüketime yöneldiğini vurguladı.

Türkiye vatandaş 5 endişe