Türkiye, IŞİD'le Esir Takası Yaptı

TAKİP ET

İstanbul'da yaşayan Ebu Suheyb kod adlı bir IŞİD militanı El Muhammed El Kurdi, Türkiye'nin IŞİD'le esir takası ve pazarlık yaptığını öne sürdü.

BirGün’den Zeynep Yüncüler’in haberine göre El Kurdi, Türkiye ile IŞİD arasında esir takas olaylarının sık yaşandığını iddia ederek, bir olayı anlattı: “Bir yıl üç ay önce bir esir olayı oldu. Bir Türk astsubayı ile bir er. O esnada Türkiye’de üst düzey 12 IŞİD komutanı o Türk askerleri ile takas yapıldı. Böyle bir pazarlık yapılmıştı. Bu da medyaya kesinlikle söylenmedi. Türkiye saklıyor. Öncelik takastır. Kabul edilmezse, pazarlık için süre verilir, o süre ve isteklere uyulmazsa öldürülürler.”

‘İlhami Balı İle Takas Yapıldı’

El Kurdi, IŞİD’in kırmızı listeyle aranan ve Türkiye’de yapılan birçok bombalı saldırının emrini veren ‘sınır emiri’, ‘Ebu Bekir’ kod adlı İlhami Balı’nın da dört ay önce takas edildiğini ileri sürdü. IŞİD militanı, iddiayı şöyle dile getirdi: “Ebu Bekir kod adı İlhami Balı da dört ay önce muhaliflerin eline esir düşmüştü, o da büyük bir takas ile kurtarıldı.”

‘Türkiye Ahrar Iş-Şam’a Bin Tane Doçka Verdi’

Türkiye’nin Suriye sınırındaki Cerablus kentinin IŞİD’den temizlenmesi için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) milisleriyle birlikte başlattığı operasyonda El Kaide’yle bağlantılı olan Ahrar uş-Şam örgütüne destek verdiğini iddia eden IŞİD militanı, “Türkiye en son yaklaşık bir yıl önce Ahrar uş-Şam’a çok güzel bir destek yaptı. Bin tane doçka verdi” diye konuştu.

‘Türkiye Cerablus’a Girmeden Önce Geri Çekildik’

El Kurdi, Cerablus operasyonunda ÖSO ve koalisyon güçleri Cerablus’a girmeden önce bölgeden çekildiklerini belirterek, “Türkiye zaten Cerablus’a girdiği zaman IŞİD hiçbir direniş göstermeden geri çekildi. IŞİD’in çekilmesindeki en büyük sebep, Özgür Suriye Ordusu’nun, YPG ile savaşmasını sağlamaktı. Ve ilk bir haftalık zamanda bu gerçekleşti. Türkiye Cerablus’a girdiğinde, Menbiç’e saldıracağını da söylemişti. Ve ilk bir haftadaki çatışmalardan sonra Amerika’nın desteği ile YPG ve Amerika’nın verdiği emirler ile Türkiye Menbiç’e saldırmadı. Tam aksine El Bab’a yürüyeceğini söyledi. İlerleyen günler de inşallah daha farklı büyük bir savaş olacak” dedi.

‘Sınır Geçişleri Çok Rahat’

Dokuz ay içerisinde dört kez Suriye’ye gidip geldiğini söyleyen El Kurdi, geçişlerin ‘çok rahat’ yapıldığını ifade etti: “Belirli bölgelerde Türkiye arabaları var, Türk askerlerinin beklediği yerler var. Hangi saatlerde geçtiğimizi güvenlik açısından söylemem. Sınıra komple asker dizecek halleri olmadığı için, belirli saatlerde, askerlerin olmadığı zamanlar, dağlık alanlardan çok rahat giriş çıkış yapıyoruz. Hiç sıkıntı olmuyor. Tel örgünün üzerine büyük bir tahta atıyorsun ve hemen geçiyorsun sınırı.”