Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik 300'üncü Yapay Mesane Ameliyatını Gerçekleştirdi

TAKİP ET

Aydın'dan İzmir Özel Ege Şehir Hastanesi'ne gelen 70 yaşındaki Enver Çetin, mesane tümörü nedeniyle Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik tarafından ameliyat edildi. 4 saat süren bu önemli ameliyattan sonra hasta dördüncü gün taburcu oldu.

İdrarda ağrısız pıhtılı kanama ile kendini belli eden mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörü sigaradır. Mesane kanserinden korunmak için sigaradan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve su tüketimini çoğaltmak gerekir.

''Altın Standart Radikal Sistektomidir''

Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik, gerçekleştirdiği başarılı ameliyat sonrası şöyle konuştu: ''Kasa ilerlemiş mesane tümöründe altın standart Radikal Sistektomidir ve İleal diversiyondur. Hastalıklı mesane tamamen alınır ve barsaktan yapay mesane oluşturulur. 25 yıllık meslek hayatımda 300'üncü Radikal Sistektomi ve yapay mesane ameliyatımı ekibimle başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 saat süren ameliyat sonrası hastamız sorunsuz olarak dördüncü gün taburcu edildi. Patoloji sonucu sonrası hasta uygun takip protokolüne alınacaktır.''

''Erkeklerde Kadınlardan Daha Fazla Görülüyor''

Her iki böbrekte oluşan idrar, üreter adı verilen kanallarla mesaneye (idrar kesesi)  gelir ve bu organda önce depolanır, daha sonra da boşaltılır. Hem depolama hem de boşaltma görevine sahip olan bu organın idrarla temas eden iç yüzeyinden kaynaklanan kötü huylu tümörlere mesane kanseri (tümörü) denir. Mesane kanseri, erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Mesane tümörünün en sık bulgusu idrarda ağrısız ve pıhtılı kanamadır. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, zor idrar yapma gibi yakınmalar da mesane tümörünün ilk belirtileri olabilir. Bunların yanı sıra karın alt bölgesinde veya bel bölgesinde ağrı da ortaya çıkabilir. İleri yaşta (özellikle 50 yaş sonrası) ve özellikle sigara içenlerde idrarda kanama çok ciddiye alınmalı ve mesane tümörünün olup olmadığı tahlil, görüntüleme yöntemleri hatta sistoskopla araştırılmalıdır. 

''Üroloji'nin En Büyük Ameliyatlarından Birisidir''

Mesane kanserinin klinik tanısı konulduktan sonra patolojik olarak da tanısının konabilmesi için TUR-M adı verilen kapalı girişimle ilk müdahale yapılmalıdır. Bu girişim bazı hastalarda tanıyı netleştirirken, aynı zamanda bazı hastalar için tedavi edici de olmaktadır ve ek bir tedaviye gerek kalmamaktadır. Diğer bir kısım hastada ise cerrahi girişime ek olarak mesane içine ilaç uygulaması gerekmektedir. Eğer yapılan kapalı ameliyat sonrası gelen patoloji sonucu hastalığın mesanenin kas tabakasına geçtiğini bildiriyorsa o zaman hasta akciğer ve karın tomografisiyle taranmalı ve hastalığın vücudun başka bir yere sıçramadığı gösterilmelidir. Kasa geçmiş bir tümörde kapalı ameliyatla mesaneye müdahale etmek artık yeterli bir tedavi olmadığı için, mesanenin ve o bölgedeki lenf bezlerinin tamamının ya açık ya da laparoskopik cerrahi yöntemle alınması gerekir. Hastalıklı mesane çıkarıldıktan sonra yerine yapay bir mesane yapılmalıdır. Yapay mesane en yaygın şekliyle ince bağırsağın yaklaşık 20-25 cm lik bir bölümü kullanılarak yapılmaktadır. Bu cerrahi ürolojinin en büyük ameliyatlarından birisidir. Ameliyatın süresi ortalama 5-6 saat sürmektedir ve hasta ameliyattan sonra 5-7 gün hastanede kalmaktadır.