Uzm. Dr. Ayhan'dan 'İnfluenza' uyarısı: "Önemli bir sağlık sorunu olacak"

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Yüce Ayhan 'İnfluenza önemli bir sağlık sorunu olacak' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Covid-19 tedbirleri kapsamında maske, mesafe ve hijyen kurallarının kaldırılarak bireysel önleme indirgenmesi koronavirüs gibi grip salgınına da kapıyı araladı. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Yüce Ayhan ise “İnfluenza önemli bir sağlık sorunu olacak” diye konuştu. Maske alışkanlığının özellikle toplu taşıma ve fiziksel mesafenin uygulanamadığı alanlarda devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren Ayhan, grip aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Virüs yükü yeni varyantlara zemin hazırlıyor”
Okullar açılmadan önce okul çağındaki çocukların aşılanmasını önerdiklerini hatırlatan Ayhan, “Bu dünyada uygulanan bir yöntemdi. Aşının bu yaş çağındaki çocuklara hiçbir zararı olmadığı gösterildi ve çeşitli ülkelerde de uygulandı. Okullar açılmadan bir bağışıklık sağlanması çocuklar için önemliydi, bu yapılmadı. Çocuklar arasında artan temas beklenen bir şey. Covid-19’un belli topluluklarsa artması beklenen bir şey. Kamuoyunda ve sağlık otoritesinde şu rahatlık var; mevcut varyant aşılı olan popülasyonda veya çocuk eşlik eden önemli bir sağlık problemi yoksa çok büyük sağlık sorunlarına yol açmıyor. Virüs ortamda dolaşmaya devam ediyor, ortamda dolaşan virüs yükü ne kadar çok olursa yeni varyantlara zemin hazırlıyor. Bir sonraki varyantın da nasıl etki edeceğini görmek kimse açısından mümkün değil. Maske alışkanlığının özellikle toplu taşıma ve fiziksel mesafenin uygulanamadığı alanlarda devam ettirilmeli” ifadelerini kullandı.
“Temas ile hastalık artabilir”
Ayhan, mevsimsel solunum yolu hastalıklarının arttığı bir döneme girildiğini vurgulayarak “Hem okulların açılması hem de bireylerin arasında temasın artmasıyla bu hastalıklar da artacak. Covid-19’u ayrı takip ediyoruz, birçok bulgu bu hastalıklar ile benzer seyrediyor. Bu hastalıkların tanısına yönelik testler var. Hangi solunum yolu enfeksiyonu olduğunu tek test ile tespit edebiliyoruz. Bu panellerin içinde Covid’in eklenmiş hali de var. Bunu hastaneler kenti tanısal hizmetleri içine dâhil edemiyorlar. Bunun da planlanması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
“Pandeminin ilk yıllarında neredeyse influenza görmedik”
İnfluenza önemli bir sağlık sorunu olacağına dikkat çeken Ayhan, “Hatta şu açıdan değerlendirmek gerekiyor. Pandeminin ilk yıllarında süper enfeksiyon olarak tabir edilen hem Covid-19 hem de İnfluenza birlikte olması hastalık seyrini ağırlaştırabilirdi. Ama böyle bir şey gerçekleşmedi. Biz Türkiye’de pandeminin ilk yıllarında neredeyse influenza görmedik. Çünkü yoğun bir maske kullanımı vardı ve insanlar mesafeye dikkat ediyordu. Bunlar kalkınca gribin normal seyrinde çıkmasını bekliyoruz. Türkiye’de grip Aralık’tan sonra başlardı, bu yıl ne olacağını ön görmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.
“Riskli grubun aşılanması önemli”
Ayhan, grip aşısı planlamasını Sağlık Bakanlığı’nı yaptığını ve denetime izin vermediğini dile getirerek, “Bakanlık şeffaf değil. Ne kadar aşı gelecek? Bakanlığın aşı planı nedir? Gibi noktasında hiçbir bilgimiz yok. Bakanlığın daha öncesinde hazırladığı influenza pandemisi için hazırladığı etkili planları var. Covid pandemisinde de o planlar üzerinden çalışma yürütüldü. Şüphelerin giderilmesi açısından bu planlaması paylaşıp topluma güven vermesi gerekiyor. Riskli olmayanlar için belki bir miktar daha aşı vaktimiz var; ama çok riskli grubun aşılanması önemli. Aşı tedarikinin meslek grupları ile paylaşılması gerekiyor en azından. Bu bilgi kirliliğini de ortadan kaldıracaktır” dedi.