Uzmanlar açıkladı: Sağlıklı psikoloji için yapmayı alışkanlık hâline getirilmesi gereken 10 madde

TAKİP ET

Teknolojide yaşanan gelişmeler hayatımızı ne kadar kolaylaştırsa da ekonomik sıkıntılar, savaşlar, çatışmalar, pandemi, sosyal medyanın yalan dünyası derken giderek daha da gergin insanlar oluyoruz ve bu durum psikolojik sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Peki, ruhsal sağlık nasıl güçlendirilir? İşte kendi kendinize uygulayarak hayatınızı değiştirebileceğiniz basit yöntemler:

‘’Psikoloji nasıl güçlendirilir?’’ diye merak ediyorsanız bu 10 basit yönteme bir göz atın ve bir anda olmasa bile yavaş yavaş uygulamaya çalışın. İşte, sağlıklı psikoloji için yapmayı alışkanlık hâline getirilmesi gereken 10 madde:
Belirli rutinlere sahip, düzenli bir yaşam oluşturun: Belki işsizsiniz, belki freelance çalışıyorsunuz, ev ortamınız rahatsız edici belki ama tüm bu kaosun içinde kendinize bazı temel rutinler belirleyerek hayatınızı çok daha düzenli bir hale getirebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz yapıldığı zaman yalnızca beden olarak sağlıklı olunmuyor, aynı zamanda mutluluk hormonu da salgılanıyor.
Haftanın bir gününü sizi mutlu edecek bir hobiye ayırın: Herkesin en az haftanın bir günü izni vardır. O gün ailenizden de izin isteyin ve kendinize vakit ayırın.
Uyku saatlerinizi düzenleyin: Eğer zaten işe ya da okula gidiyorsanız belirli kalkma saatiniz vardır, yoksa da belirleyin. İlla sabahın altısında kalkmanıza gerek yok. Zaman içinde kalkma saatiniz sabitlendikçe uyku saatiniz de buna uygun şekilde düzenlenecektir. Uzmanlar en az 7 saat uyku öneriyor ama kişiden kişiye göre değişebilir.
Alkol tüketimini sınırlandırın ve sağlıklı beslenin: Benzer bir alışkanlığı yemek yerken de uyguluyor olabilirsiniz. Canınız sıkıldıkça yemek yemeye başladıysanız emin olun yakın zamanda kilo alacak ve çok daha mutsuz olacaksınız.
Çok uzun zaman aç kalmayın: Bazı uzmanlar aralıklı oruç adı altında bütün gün aç kalmanın iyi olduğunu söylerken bazıları buna tamamen karşı. Hangi sistemin size iyi geldiğini kendiniz belirleyin ama şöyle bir durum var, aç kalmak şekerinizi düşürür ve en basit haliyle de sizi sinirlendirir. Elbette devamlı bir şeyler yemeyin ama yemek yemek de bir zevk. Çalışırken bir şeyler atıştırmak, mutfağa su içmeye gidince tencereden ağzınıza bir sarma atmak sizi mutlu ediyorsa yapın.
Sosyal medya kullanımını sınırlandırın: Tamamen telefonu bırakın, interneti kapatın denemez ama en azından dakika başı sosyal medya platformlarının ana sayfasını da yenilemeyin.
Her gün az da olsa kitap okuyun: Kitap okurken hayal gücü çalışır, ruh dinlenir, düşünme becerisi gelişir ve tüm bunlar psikolojiye iyi gelir.
Müzik zevkinizi gözden geçirin: Bazen bir müzik, yapısı gereği insanı ister istemez geriyor ya da ruh halini olumsuz etkiliyor. Psikolojinize iyi gelecek bir yöntem olarak müzik zevkinizi gözden geçirin ve en azından kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda daha hafif, huzur veren müzikler dinlemeye çalışın. O müziği açtıktan sonra camı da açın ve derin derin nefes alarak kendinizi gevşetecek hareketler yapın.
Bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin: Eğer hemen biriyle görüşmeye hazır değilseniz konunun uzmanları tarafından hazırlanmış olan bazı makaleleri okuyarak başlayabilirsiniz. | Kaynak: ListeList