Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları Platformu İBB'ye seslendi: "Mağduriyetlerimizin giderilmezse dava açacağız"

TAKİP ET

Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları Platformu üyeleri bir araya gelerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslendi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Beş etaptan oluşan Karabağlar Uzundere ve Yurtoğlu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin üç etap 9 yıldır bekliyor. Mahalle sakinlerinin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den randevu talep ettiklerini fakat muhatap almadığı iddia ediyor. 9 yıldır oyalandıklarını iddia eden mahalle sakinleri dokuz yıl önce alınan tapuların geri verilmesini ya da kentsel dönüşümün bir an önce başlamasını istiyor. Seslerini duyurmak isteyen bir araya gelen Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seslendi. Mağdurlar, “Bu haklı mücadelemizde de ikna edici bir çözüm olmazsa mağduriyetlerimizin giderilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne maddi manevi dava açacağımızın, bu güne kadar Sözlerinde durmayan Belediye Başkanların hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesi adına bu hak arama mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.
“İhaleye katılan olmadı”
32 hektarlık alanda 3 bin 800 birim konut, ticaret, ofis ve otel kompleksi yapılacak diye başlanan Bölgede gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket-futbol sahaları, tenis kortu, sosyal-kültürel merkezler, pazar alanı, otopark ve daha fazla yeşil alan yer alacak diye duyurulan 1’inci Etap 308 konut ve 33 konut altı ticaretin inşaatları 7 Yılda tamamlanabildiğini söyleyen mağdurlar 2’inci Etap 436 konut, 40 işyeri geçtiğimiz Nisan ayında 9 yılda tamamlayabildiğini aktardı. Temmuz 2021’de ise 3’üncü Etap 428 Konut ihaleye de katılan olmadığı iddia edildi.
“Tapularımızı gözümüzü kırpmadan vermiştik”
Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları Platformu, “2012 Yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm için kapımızı çaldığında imkansızlıkardan zor çevre ve yaşam alanlarımızın yenileneceği daha modern ev ve ortamlarda yaşayacağımızı 24 ay içerisinde yeni evlerimize taşınabileceğimizi söyleyerek tek taraflı yapılan bizlerin haklarını dahi korunmayan protokollere imzalar attık. Belediyemize güvenerek gözümüzü kırpmadan tapularımızı verdik” açıklaması yapıldı.
“Kendi işimizi kendimiz görmek istiyoruz”
8 Nisan 2021 tarihinde Tunç Soyer ‘Deprem sonrası en büyük önceliğin kentsel dönüşüm olduğunu İZBETON Belediye şirketi tarafından evlerimizin yapılacağız’ sözünü verdiğini aktaran kentsel dönüşüm mağdurları açıklamasına şöyle devam etti:
“Bölgemizde bir çalışma yapılmadığı için mağduriyetimiz uzuyor, verilen sözler havada kalıyor. Sayın Başkan Tunç Soyer gecikmenin nedenlerini ve teslim tarihini mağduriyetimizin ne zaman giderileceğini açıklamalıdır. Birçoğumuz Belediyenin hiçbir hizmeti olmayan başımıza yıkılacak evlerde çevreleri pislik içinde yerlerde çaresizce yaşamaya mahkûm edildik. Bir kısmımız yıllardır yakınlarının yanında sığıntı gibi yaşamakta, bir kısım mağdurlarımız ise mahallesinden komşulardan uzaklarda yaşamaya mahkûm edildik. Şayet çağrımız sonuçsuz kalacak olursa tapularımızı geri istiyoruz. Biz kendi işimizi kendimiz görmek istiyoruz.”