Uzundere- Yurtoğlu kentsel dönüşüm mağdurları: "Verdikleri sözleri tutsunlar"

TAKİP ET

Karabağlar’a bağlı Uzundere-Yurtoğlu Mahallesi sakinleri İzmir Büyükşehir başta olmak üzere tüm yetkililere seslendi.  İzbeton’un dönüşümü yapacağı açıklamasına cevap veren mahalleli, “Neden yıllardır bekliyorsunuz? İzbeton bugüne kadar hangi projeyi bitirdi?” sorularını sordu. 
Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na temel atma töreninde isteklerini dile getiren mahalle sakinleri 9 yıldır süren mağduriyetlerinin son bulmasını istiyor. 


Karabağlar’da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son İzmir ziyaretinde gündem olmuştu. Mağdurların eylemi ve Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından bölgeye giden AK Parti heyeti vatandaşları dinlemiş, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’den Büyükşehir’in tapuları iade etmesi durumunda TOKİ’nin projeyi tamamlamaya hazır olduğu yönünde bir çıkış gelmişti. Bu çıkışın ardından net bir mesaj veren Başkan Tunç Soyer de, “Takvim işliyor, Biz yapacağız! İzbeton’a yetki vereceğiz. Yapımı Aralık sonrası başlar” ifadelerini kullanmıştı. Soyer’in duyurduğu ve Uzundere’de dönüşüm krizini çözecek bu hamle meclis gündemine girdi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 8 Kasım günü yapacağı oturumda Büyükşehir ile İzbeton arasında imzalanacak protokol de görüşülecek. Yaşanan gelişmelerin ardından kentsel dönüşüm mağdurları Uzundere Mahallesi’nde yeni bir açıklama yaptı. 



DOKUZ YILDIR BEKLİYORUZ
Dönüşüm mağdurları adına açıklamayı yapan Eray Uslu söze süreci anlatarak başladı ve “Uzundere ve Yurtoğlu kentsel mağdurları olarak sizlere sesleniyoruz. Mahallelerimiz 9 yıl önce kentsel dönüşüm kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tapular alınarak planlamaya sokuldu. Ancak 9 yıldır hak ettiğimiz evlerimize bir türlü geçemedik. Mağduriyetimizi çeşitli platformlarda Karabağlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere sık sık dile getirdik. Maalesef istediğimiz geri dönüşleri alamadık” ifadelerini kullandı.


45 GÜN SONRAYA RANDEVU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyaretinde yaptıkları görüşmeyi de detaylandıran Uslu, “24 Ekim günü de buraya CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir dizi açılış için mahallemizi ziyaret ettiğinde mahalle sakinleri olarak mağduriyetimizi kendisine ilettik. Bu görüşmede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konunun çözümü için gerekli desteği göstermediğini Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na ifade ettik. CHP Genel Başkanı olarak konunun takipçisi olmasını rica ettik. Konunun çözümü için söz istedik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, önümüzdeki dönemde ihaleye çıkılacağını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da ‘Biz burayı yaparız’ dedi. Ancak Genel Başkan nezdinde karşılık bulan mağduriyetimizin giderilmesi talebine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer konuşmasından tam 45 gün sonra mahalle sakinlerine randevu vererek büyük bir hayal kırıklığına imza attı” açıklamasını yaptı. 


VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTSUNLAR
Uslu, Yurtoğlu ve Uzundere mahalle sakinleri olarak konunun siyasileştirilmesi tarafı olmadıklarını kaydederek, “ Devlet büyüklerimize ve İzmir Büyükşehir Belediyemizin yetkililerine her platformda 9 yıldır çözülemeyen bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ve mağduriyetimizin giderilmesi talebimizin karşılık bulması gerektiğini söyledik. Siz değerli basın mensupları vesilesiyle konunun birinci derecede yetkilisi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Tunç Soyer’e tekrar sesleniyoruz. Genel başkanın söz verdiği, sizin de konunun takibi noktasında gayret edeceğinizi söylemenize rağmen mahalle sakinleri olarak bize 45 gün sonraya randevu vermeniz, mahallemizde ciddi bir hayal kırıklığına sebebiyet vermiştir. Yaşanabilir İzmir gerçeğini her platformda dile getiriyorsunuz. İzmir’e ve Türkiye’ye örnek kentsel dönüşümü gerçekleştirdiklerini iddia edenlere sesleniyoruz” sözlerine yer verdi. 

CUMHURBAŞKANI’NA ULAŞACAĞIZ
Uslu, Yüzde 30’u yapılan ve yüzde 70’lik alanda mağdur edilen binlerce vatandaş olduklarının altını çizerek, “Yaşanılabilir İzmir” diyenlere sesleniyoruz. İşte buradayız ve “Yaşanılabilir İzmir istiyoruz”. Reklam panolarına “Her şey yolunda, her şey bitti” yazıyorsunuz. İzmir’in gerçek yüzü biziz. Arkamızda gördüğünüz mahalle halkıdır. Bu gördüğünüz mahalle yapılanla söylenen aynı olmadığının açık ifadesidir. Konunun bir daha ele alınmasını, mahallemizdeki kanaat önderleriyle belediye yetkililerinin bir daha bir araya gelerek çözüm için adım atmalarını rica ediyoruz. Bu konuda gerekli adımların atıldığını görmediğimiz takdirde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapacağımızı buradan ilan ediyoruz” diye konuştu.


SELVİTOPU’NA TEPKİ!
Uslu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun mahalle için “tadilat önünde bir engel yok” açıklamasına da tepki göstererek, “İkinci konu da Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun açıklaması... Meclis toplantısında, Kentsel dönüşümü yapılmayan mahalle sakinleri kendi evlerini tadilata sokabilirler” demiş. Muhittin Selvitopu, Karabağlar halkını ve belediyesinin başkanı... Demek ki bizi hiç tanımıyor ve bu halkın ne durumda olduğunu bilmiyor. Kıt kanaat geçinen, günlük çalışan insanlarız... Size borçlarımızı ödemek için paralarımızı biriktiyoruz. Sizin tabirinizle 3 ayda, 5 ayda bir yıkılacak evleri nasıl tadilat ettirebiliriz. Kendisini vicdanıyla baş başa bırakıyoruz. Kendi evi yıkılacak olsaydı 80 bin TL verip tadilat yaptırır mıydı? Karabağlar halkı olarak bunun bir sürçü lisan olduğunu düşünmek istiyoruz ama gelip bize sahip çıkmalarını istiyoruz” diye konuştu.



SAVAŞ ALANI GİBİ MAHALLE
Mahallenin geç hizmet aldığını kaydeden Uslu, “Hizmet alma noktasında bir sıkıntımız yok ama su patlaklarında, asfalt çökmelerinde bize hizmet 2 ay sonra geliyor. Gelmiyor diyemeyiz ama çok geç geliyor. Çünkü burası artık bir savaş alanına çevrilmiş mahalle olarak görülüyor. Temel atma töreni yapıldı, milyon dolar para harcandı. Bütçe yok deniyor, müteahhit gelmiyor deniliyor... Bizim mağduriyetimiz ortada” açıklamasında bulundu.