Vardal, "Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu" değerlendirdi: "Bu tasarıya ikna olmamızı kimse beklemesin"

TAKİP ET

Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, 'Öğretmenlerle birlikte hazırlanmayan bir tasarıya ikna olmamızı kimse beklemesin' diye konuştu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kaldırıldığını açıklamasına eğitim camiasından tepki geldi. 10 yılını doldurmuş öğretmenler ikinci eğitimlerini tamamlamak ve sınavdan başarıyla geçerse ‘uzman öğretmen’ olarak maaşına 1000 TL zam yapılacağı, uzman öğretmenlerin ise yine aynı koşulları sağladıkları takdirde ‘başöğretmen’ olarak maaşlarına 2000 TL artış olacağı açıklamaları üzerine Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Vardal, “Öğretmenlik mesleğinin statüsünü güçlendirmeyen öğretmenlerle birlikte hazırlanmayan bir tasarıya ikna olmamızı kimse beklemesin” dedi.
“Öğretmenlik kariyer mesleği değil özel ihtisas mesleği”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda sınırlı bir bilgiye sahip olduklarının altını çizen Vardal, “Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının ya da tasarısının tamamını görmek zorundayız. Verili bilgiler ışında hazırlığı yapılan Öğretmenlik Meslek Kanununda, Öğretmenlik kariyer mesleği olarak tanımlandığı görülüyor. Oysaki biz Öğretmenliği kariyer mesleği olarak değil bir özel ihtisas mesleği olarak görüyoruz” açıklamasını yaptı.
“Kariyer basamakları üzerinden öğretmenleri ayrıştırma düşüncesi”
Vardal, tasarıya ilişkin ‘ayrıştırıcı’ açıklamalarında bulunarak, “Bu tasarıya şekil veren kariyer basamakları üzerinden ayrıştırma,  güvencesizleştirmeyi yaygınlaştırma, öğretmenleri yarıştırma düşüncesidir. İnsanca yaşayacak ücret, eşit haklar tüm öğretmenlerin tartışmasız en temel hakkıdır. Öğretmenler, Meslek Kanununa kariyer basamaklarına ilişkin maaş artışları ve 1. Dereceye 3600 ek gösterge ile ikna edilmek isteniyor” görüşlerini aktardı.
“Çözüm sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirmek”
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımının ortadan kaldırıldığını hatırlatan Vardal, “İlk bakışta olumlu görülmekle birlikte sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilme konusu muğlaklığını korumaktadır. Bazı konularda kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olacağı ancak kadrolu güvenceli bir şekilde istihdam edilmeyecekleri anlaşılıyor. Çözüm sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirmektir” ifadelerini kullandı.
“Hakları daraltan değil genişleten içerik hazırlanmalı”
Vardal, son olarak kalıcı çözümler üretmeyi hedefleyen bir içerik hazırlanması gerektiğine dikkat çekti ve ekledi:
“Eğitim Sen’in ve öğretmenlerin ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan beklentisi öğretmenlerin yetiştirilmesi, iş güvencesi, mesleğe alınması, liyakat esas alınarak yapılan atamalar, ücretler, emeklilik, sağlık hakkı gibi öğretmenlik mesleğinin temel sorunlarını dikkate alan, sorunlarımıza kalıcı çözüm üretmeyi hedefleyen, haklarımızı daraltan değil geliştirmeyi amaç edinen bir içerikte hazırlanmasıdır.”