Veli-Der'den yeni sınav sistemine tepki: Adaletsizlik artacak

TAKİP ET

LGS öncesi 18 ilde eylem düzenleyen Veli-der, sınavla birlikte çocukların istemedikleri okullara gitmek zorunda bırakılacağını vurgulayarak, 'Sistemi reddediyoruz' dedi

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), 17 ille birlikte İstanbul’da Cağaloğlu’ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yeni sınav sistemine karşı eylem yaptı. Öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımıyla gerçekleşen eylemde, ‘3 Anadolu, 3 Meslek, 3 İmam Hatip belirlerken mahallemize sordunuz mu?’ dövizi taşındı ve laik, bilimsel, nitelikli eğitim talepleri yinelendi.

 

Yeni sistemde okulların nitelikli-niteliksiz olarak ayrıldığını, bunun da sistemi getirenlerin öğrenci psikolojisinden anlamadığının bir kanıtı olduğunu ifade eden Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır, “Çocuklarımızın evine veya okuluna en yakın liseye kaydı üzerinden yapılan güzellemelerin hiçbir karşılığı yoktur” dedi. Bahadır, şöyle devam etti: “Çocuklarımızın evine veya okuluna en yakın liseye kaydı üzerinden yapılan güzellemelerin hiçbir karşılığı yoktur. Bu sistem; çocuklarımızı Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin belirlediği okula gitmeye mahkûm eden bir sistemdir.”



‘Geç kalmadık’

Başkan Bahadır, velilere çocuklarının geleceği için harekete geçme çağrısında bulundu. 2 Haziran’da yapılacak sınava itiraz etmek için geç olmadığını çünkü yerleştirme kılavuzunun açıklanmasının 25 Haziran’a ertelendiğini ifade Bahadır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Asıl mücadele şimdi başlıyor.”



Farklı yollar, aynı talepler

Veli-Der basın açıklamasının ardından sesini duymayan MEB’e bir de posta güvercini ile mesaj yolladı. 1 milyon 200 bin öğrencinin etkileneceği bu sistemin 1 kişinin kararıyla ve 1 günde alınmasının eleştirildiği basın açıklamasında şu talepler yer aldı:



»Çocuklarımızın 9 okul arasından 5 okulu tercih etmeye zorlanmasına karşı çıkalım. Tercihte çocuklarımıza tercih sayısı konusunda bir sınır konulmamalı, dayatılmamalıdır.



»Ortaokullarla liselerin adres bölgesi üzerinden eşleştirilmesine karşı çıkalım. Her öğrencinin adres sınırı olmadan istediği okulu tercih etme hakkı vardır.



»Her çocuk değerlidir ve her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkı vardır, diyelim.

***

Nitelikli eğitim herkesin hakkı

Eğitim Sen, TEOG yerine gelen yeni sınav sistemine karşı Milli Eğitim Bakanlığına verilmek üzere ‘Çocuklarımızın ve Öğrencilerimizin İstedikleri Okula Gidebilmesi Sağlanmalıdır’ başlıklı imza kampanyası başlattı.

Yeni sistemle birlikte öğrencilerin tercihlerinin fiilen anlamsız kılındığını çok sayıda öğrencinin istemediği okul türlerine gitmeye zorlandığına vurgu yapan Eğitim Sen’in imza metninde şu ifadelere yer verildi: “Halbuki her çocuk nitelikli eğitim hakkına sahip olmalıdır. Bu nedenle okulların ‘nitelikli’ ve ‘niteliksiz’ diye ikiye ayrılmasına, çocuklarımızın telafisi mümkün olmayacak politikalara mahkum edilmesine itiraz ediyorum.”