'Ya CHP ve HDP Cumhurbaşkanlığını Alırsa?'

TAKİP ET

Referanduma sayılı günler kala 'Hayır' cephesinde sahada çalışan partiler içinde ön sırada CHP yer alıyor.

Sadık Güleç / Gazete Duvar - Referanduma sayılı günler kala “Hayır” cephesinde sahada çalışan partiler içinde ön sırada CHP yer alıyor. CHP referandum kampanyasında daha önceki milletvekili ve yerel seçim kampanyalarından farklı bir yöntem izliyor. Öncelikle parti kimliğini çok ön plana çıkartmıyor. Yine sahada AKP politikaları ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden bir tartışma yürütmemeye dikkat ediyor. CHP’nin sahada yaptığı çalışmaları gözlemlemek için genel başkan ardımcılarından Yasemin Öney Cankurtaran’ın bir günlük programını izledik.

Yasemin Öney Cankurtaran milletvekili değil. İstanbul’da yürüttüğü referandum kampanyasında özellikle AKP’nin etkin olduğu semtleri tercih ediyor. Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa ya da Fatih’in Çarşamba semti gibi muhafazakar kimliği ile tanınan bölgelerde sokak ve ev ziyaretlerinde bulunuyor. Bugünkü ziyaretimiz ise yine AKP’nin etkin olduğu muhafazakar kimliği ile bilinen Zeytinburnu.

TÜRKİYE’DE YAŞANAN DÖNÜŞÜMÜN ÖRNEĞİ

Zeytinburnu geçmişten beri sağ partilerin etkin olduğu bir ilçe… Aslında geçmişte özellikle tekstil fabrikaları ile ön plana çıkmış İstanbul’un ilk gecekondu bölgelerinden biriydi. Sümerbank’ın büyük bir tekstil fabrikası yine eski TÜSİAD başkanlarından Halit Narin’in fabrikası bu semtteydi. Bu yüzden ilçenin ortasındaki otobüs durağının ismi hala Sümer olarak biliniyor. Artık eski fabrikaların yerinde çok katlı büyük siteler yükseliyor. Bir yanıyla Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı siyasal ve ekonomik değişimin küçük bir örneği gibi.

Zeytinburnu’nun bir özelliği ise geçmişten beri özellikle Orta Asya kökenli vatandaşların yaşadığı bir yer olması. Geçmişte Tatarlar, bugünse Uygurlar ve Suriyeliler semte kendi kimliklerini yansıtmışlar. Bazı dükkanların kapısında Arapça yazılar dikkat çekiyor. Bir önceki seçimde AKP burada yüzde 50 civarında oy alırken CHP yüzde 25’te kalmış. CHP ilçe başkanı Metin Doğan, Orta Asya kökenli yurttaşların geçmişte MHP’ye oy verdiklerini bugün ise AKP’li olduklarını aktarıyor.

MHP’DEKİ BÖLÜNME YANSIMIŞ

İlçenin iki yüz bin civarında oy kullanan seçmeni var. Yine Metin Doğan’ın aktarımlarına göre 40 bine yakın Kürt ve Türkiyeli Arap seçmen var. Doğan’a göre Kürt seçmenlerin oyları yarı yarıya AKP ve HDP arasında bölünmüş durumda. AKP’den gelebilecek “Hayır” oylarının büyük kısmının daha önce AKP’ye oy veren bu Kürt seçmenlerden geleceğini söylüyor Metin Doğan.

MHP’deki bölünme Zeytinburnu’na da önemli ölçüde yansımış. İlçe yönetiminin dahi Hayır kampanyasına destek verdiği ifade ediliyor. Referandumda Zeytinburnu’nda CHP’deki beklenti Hayır oylarının yüzde kırk bandının üzerine çıkabileceği yönünde.

SOKAKLARDA SESSİZLİK VAR

Referanduma iki hafta kala Zeytinburnu sokaklarında referanduma ilişkin çok ciddi bir hareketlilik görülmüyor. Aslında referandum kampanyasına ilişkin bu gözlem büyük oranda Türkiye’nin tamamı için geçerli. Daha önceki seçim kampanyalarından alıştığımız flamalar, pankartlar, sokaklarda gezen parti konvoyları gibi etkinliklerden iz yok. Sadece CHP ve AKP ilçe binalarının olduğu yerde sokağa sarkıtılan parti flamaları göze çarpıyor. Bir de ilçeyi Bakırköy’den ayıran Veliefendi Hipodromu’na bakan cadde üzerinde bulunan billboardlarda Başbakan Binali Yıldırım’ın resminin olduğu halkı evet demeye çağıran afişler var.

TEK ADAMLIK ELEŞTİRİSİ TUTMUŞ

Sokaklardaki suskunluk Yasemin Öney Cankurtaran’la gittiğimiz esnaf ziyaretlerinde de göze çarpıyor. Zeytinburnu Meydanı’ndan başlayan cadde üzerinde uğradığımız esnaf ilçenin geneli üzerinde ne kadar fikir verir bilmiyorum. Yasemin Öney Cankurtaran yaptığı esnaf ziyaretlerinde öncelikle “Neden Evet, neden Hayır” sorusunun cevabını almaya çalışıyor. Sonra da bu değişikliğin bir parti seçimi ile ilişkisinin olmadığını Türkiye’nin geleceğine ilişkin bir seçim olduğunu anlatıyor.

Beklenildiğinin aksine “Hayır” vereceklerini söyleyen vatandaşlar bunu daha net ifade ederken belki misafirin kimliğinden dolayı “evet” oyu vereceğini hissettiğimiz seçmenler bunu çok net ifade etmekten çekiniyorlar. Dükkanlardaki atmosfer esnafın daha çok muhafazakâr kimliğinin ağır bastığını gösteriyor. İçlerinde daha önce AKP’ye oy verdiğini ancak bu seçimde “Hayır” oyu vereceğini ifade edenler de çıkıyor. Hatta bir seçmen “ Ya ileride CHP ve HDP birlik kurup cumhurbaşkanlığını alırsa” diye kaygısını aktarıyor. CHP propagandası daha çok “bu kadar yetkinin kimseye verilmemesi gerektiği” üzerine kurulmuş durumda. Bunun sahada belli oranda karşılık bulduğunu söyleyebilirim. Fakat girilen her üç dükkândan birisi oyunun rengini belli etmiyor.

AKP’DEN CİDDİ BİR KOPUŞ GÖZLEMLENMİYOR

Yasemin Öney Cankurtaran’ın özellikle muhafazakâr semtlerdeki gözlemleri AKP’de belli ölçüde “Hayır” yönünde bir kopuşun olduğu şeklinde. Ancak bu kopuş beklendiği ölçüde büyük bir kopuş değil. Cankurtaran AKP’nin yüzde kırka yakın kemik bir oyunun olduğunu bunu hala koruduğunu söylüyor. Kopuş merkeze yakın semtlerde biraz daha fazla. Örneğin Fatih’in Çarşamba semtinde daha önce AKP’ye oy verdiğini ancak şimdi Hayır diyeceğini ifade eden seçmenler çıkarken Sultanbeyli gibi semtlerde bu değişim gözlemlenmiyor.

Yine muhafazakârların yoğun olduğu Gaziosmanpaşa’nın, Bağcılar’ın mahallelerinde “Hayır” kampanyası daha rahat yürütülürken merkezden uzaklaşıldıkça farklı düşüncelerdeki seçmenlerle iletişim kurmak daha zorlaşıyor.

SİYASİ GÖRÜŞE GÖRE KAHVE SEÇEN MÜDAVİMLER

Veli Efendi Hipodromu’na bakan bir küçük kahvenin müdavimlerinin sohbet konusu at yarışları. Çay içerken bir yandan sohbetlerine katılmaya çalışıyorum. Kahvenin müdavimleri Zeytinburnu’nun eski sakinleri olduklarını söylüyorlar. Bulunduğumuz dar sokak, eski binalarda bunu doğruluyor. Hemen bir arka sokağımızda kapılarında güvenlik olan büyük siteler bulunuyor. Sohbetlerin ana konusu at yarışları olsa da buranın müdavimlerinin daha çok CHP ve MHP’li olduklarını belirtiyorlar. Ortak konuları at yarışı olsa da siyasal görüşlerine göre kahve seçmeleri bana ilginç geliyor. “Burası Hayırcı” diye ekliyorlar.

Zeytinburnu’nda Hayır oylarının hangi oranda çıkacağını AKP seçmeninin tavrı belirleyecek. Bu noktada belli bir kopuşun olacağı görülüyor. CHP’de bu nedenle Zeytinburnun’da öncelikle ev ziyaretlerine ağırlık vermeye çalışıyor. Özellikle komşuluk ilişkileri kullanılarak Hayır propagandasının yapılacağı küçük ev toplantıları yapmaya çalışıyorlar. Yasemin Öney Cankurtaran’da esnaf ziyaretinin ardından sadece kadınların katılacağı böyle bir ev toplantısına gidiyor.

referandum chp hdp hayır tüsiad saha bölünme mhp sümerbank metin doğan