Yargıda yeni model: Uzman uzlaştırmacılık geliyor

TAKİP ET

Yargılamada hemen her başlıkla uygulanan arabulucuk sisteminin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'uzman uzlaştırmacı' modeline geçileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ara buluculuk uygulamasında önümüzdeki süreçte belirli suçlarda 'uzman uzlaştırmacı' modeline geçeklerini, uygulamanın Ankara, İstanbul ve Adana'da pilot olarak başladığını söyledi. Tunç, "Böylece uzlaştırma süreci; uyuşmazlık konusuna özgü ihtisas bilgisine sahip uzlaştırmacılar tarafından yürütülecek ve daha da başarılı sonuçlar alınacaktır" dedi.

Bakan Tunç, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da düzenlenen 'Uzlaştırma Ödül Töreni'ne katıldı.

'KİRA KONUSUNDA ANLAŞMA, ANLAŞMAMADAN YÜKSEK'

Öte yandan hukuk davalarında alternatif uyuşmazlık yöntemi olan ara buluculukta önemli başarılar elde edildiğini belirten Tunç, "Yargının iş yükünü azaltan ve tarafların dostane şekilde, bir araya gelerek, konuşarak uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturduğu ara buluculuk uygulamamız 2013’te ihtiyari olarak başlatıldı. 2018 yılında iş uyuşmazlıklarında, 2019’da ticari uyuşmazlıklarda 2020’de tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı zorunlu ara buluculuk sistemimize dahil oldu. 1 Eylül 2023 itibarıyla kira, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklar ile tarım sözleşmelerinden kaynaklı uyuşmazlıklar da dahil oldu. Kira hukukunda ara buluculuk başarılı bir şekilde devam ediyor. Kirada anlaşma oranının anlaşmama oranından daha fazla olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Tunç, hukukta alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinde başarı oranının 2023’ten bu yana ihtiyaride yüzde 99, zorunluda yüzde 49 olduğunu bildirdi.

UZMAN UZLAŞTIRMACI UYGULAMASI PİLOT UYGULAMASI BAŞLADI

Tunç, Ankara, İstanbul ve Adana adliyelerinde pilot uzman uzlaştırmacı modeli uygulamasına başlandığını, yakın zamanda Türkiye genelinde uygulamaya geçileceğini belirterek, "Uzlaştırmada elde edilen çıktılar, uyuşmazlıkların hızlı, dostane ve barışçıl bir şekilde çözülmesine verdiğimiz önemi bir kez daha göstermiştir. Hali hazırda, uzlaştırıcı siciline kayıtlı 32 bin 477 uzlaştırmacı bulunmaktadır. 1 Ocak 2017’den günümüze kadar toplam 1 milyon 526 bin 759 dosyada uzlaşma sağlanmıştır. Uzlaşma sağlanamayan dosya sayısı 319 bindir. Bu sonuçlar büyük bir başarıyı ortaya koymaktadır. Yılda bir mahkemede ortalama 500 dosyanın karara bağlandığını kabul edersek; uzlaşma sayısı kabaca her yıl için 500 mahkemenin iş yüküne denk gelmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

'YARGIDA RÜŞVET' İDDİALARINA YANIT

Programın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen ihbar mektubunun ardından başlatılan soruşturmaya ilişkin, "HSK Teftiş Kurulu Başkanlığınca 3 müfettiş görevlendirdik. Müfettişlerimiz gerekli incelemeyi ve soruşturma çalışmalarını yaptıktan sonra da bahsedilen iddialarla ilgili bir karara yetkili makamlarımız varacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Türkiye'nin dört bir yanından bütün Cumhuriyet başsavcılarımız savcılarımız buradaydı. Hepsiyle görüşüyoruz. Onlar illerinde, adliyelerinde özellikle yargının adil, etkin işlemesi noktasında büyük gayret gösteriyorlar. Dile getirilen iddianın inceleme ve soruşturma yetkisi HSK Teftiş Kurulu'ndadır. Teftiş Kurulu müfettişleri bu iddiaları bahsedilen kişilerle, olaylarla ilgili soruşturmasını yapar ve o soruşturmanın neticesine göre yetkili makam karar verir" diye konuştu

Yargı Yılmaz Tunç