Yarkadaş: Nazi Benzetmesi Turizmi Vurdu

TAKİP ET

Yarkadaş, "Berlin'deki turizm fuarında standlarımız adeta sinek avladı. Almanlar Türkiye'ye küskün ve kırgın" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Tutarsız, maceracı ve ayakları yere basmayan dış politikanın sonuçları kendisini göstermeye başladı" ifadesini kullandı.

TEHLİKENİN İŞARETİ

Berlin Turizm Fuarı'ndaki (ITB) Türk standlarının fotoğraflarını gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Gördüğünüz üzere, standlarımızın tümü bomboş. Tek bir kişi bile Türkiye'nin tatil yörelerine ilgi göstermiyor" dedi.

KİMSE UĞRAMIYOR

"Türkiye'yi ve özelde Antalya'yı tanıtan standlarımız, Berlin'de sinek avladı" diyen Yarkadaş şöyle konuştu:

"Bu fotoğrafları acente sahibi bir arkadaşım yolladı. Standlarımıza hiç ilgi olmadığı için, fuar bitmeden dönme kararı almışlar. Çünkü; tek bir rezervasyon yok... Belek'i, Side'yi merak edip soran yok... Bu gerçekten korkutucu bir tablo... Almanlar, Türkiye'ye kızgın ve küskün..."

YANLIŞ POLİTİKA YÜZÜNDEN

Recep Tayyip Erdoğan ile AKP'li bakanların izlediği dış politikanın başta turizm sektörünü vurduğunu söyleyen Yarkadaş, "Almanlara yönelik NAZİ benzetmesi, Alman halkında derin bir duygusal bir kırılma yaratmış" dedi.

Yarkadaş şöyle konuştu:

"Çok değil, birkaç yıl önce, bırakın standlarımızdaki kuyruğu, Türkiye'nin kurduğu çay - kahve ikramı tezgahının önü bile dolar taşardı. Şimdi ücretsiz çay - kahve ikramına bile ilgi göstermiyorlar. Standlarımızda yaprak bile kıpırdamıyor."

YÜZDE ALTMIŞ İNDİRİM VAR, DÖNÜP BAKAN YOK!

Türk acenteler ile otel sahiplerinin Berlin Turizm Fuarı'ndan büyük bir hayal kırıklığı ile döndüklerini belirten Yarkadaş "Yüzde altmışa varan bir indirim uygulama kararı almalarına rağmen, herhangi bir hareketlilik yaratamadılar" dedi.

Almanlara yönelik yapılan NAZİ benzetmesi yüzünden, binlerce turistin rezervasyon yaptırmaktan vazgeçtiğini belirten Yarkadaş, "İç politikada bir kaç puan almak için söylenen sözler, büyük bir felaketin kapısını araladı" ifadesini kullandı.

DEMOKRASİ VE HUKUK OLMAYINCA...

AKP'nin referandum öncesi uyguladığı baskıcı ve yasakçı politikaların turistlerin tercihini etkilediğini belirten Yarkadaş, "Türkiye denilince akıllarına artık, deniz, kum, güneş değil; NAZİLER, tutuklanan gazeteciler ve hak ihlalleri geliyor. Bu da tercihlerini etkiliyor" dedi.

DENİZ YÜCEL FAKTÖRÜ

Die Welt Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel'in tutuklanmasının Almanya'nın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini belirten CHP'li vekil, sözlerine şöyle devam etti:

"İktidarı binlerce kez uyardık; demokrasi ve hukuk açığının olduğu bir ülkeye kimse yatırım yapmaz; kimse böyle bir ülkede tatilini geçirmek istemez dedik. Duymadılar, anlamadılar... Dünyayı kendi küçük zihnilerinden ibaret sandılar. İşte şimdi bu zihni sıkışmanın acıları çıkıyor ortaya. Dünyanın en güzel tatil yöresine kimse dönüp bakmıyor... Bunun yaratacağı sonuçların sorumlusu iktidardır..."

ARTIK GELMİYORLAR

Tatillerini 20 - 30 yıldır Türkiye'de geçiren ailelerin bile tercihlerini değiştirdiğini belirten Yarkadaş, "Acenteler, Türkiye için çok cazip fiyatlar sunmasına rağmen; 'Nein Danke' yani 'Hayır, teşekkürler' cevabını alıyorlar" dedi.

AKP iktidarının yürüttüğü yanlış politikalar yüzünden ciddi bir "turizm boykotu çağrısı"nın yapıldığını belirten Yarkadaş, "İktidar işin ciddiyetini anlamak ve kavramaktan uzak" tespitini yaptı.

"ANLAMIYORLAR"

İktidar temsilcilerinin dış politikadaki yanlışları gidermek ve ortamı yumuşatacak adımlar atmak yerine bildiğini okumaya devam ettiğini belirten CHP'li vekil, "Gayri ciddi tavır içindeler. Meselenin özünü anlamıyorlar. Hala Ebru yapıyor, cama üflüyor bunlarla turist çekebileceklerini sanıyorlar" dedi.

184 ülkeden 10 bin firmanın katıldığı Berlin Turizm Fuarı'nın en az ziyaretçiye sahip standlarının Türklere ait olduğunu belirten Yarkadaş, "İktidar bu tablonun hesabını vermek zorundadır. Türkiye turizm faciasıyla karşı karşıyadır. AKP bunun baş sorumlusudur" diye konuştu.

HER YIL DAHA DA DÜŞÜYOR

CHP'li Yarkadaş, fuara ve Alman turistlere ilişkin şu bilgileri de paylaştı:

"Alman Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) verilerine göre 2015 yılında yaklaşık 5 milyon 600 bin Alman, tatilini Türkiye’de yaptı. Ancak bu sayı, son yıllarda cazip fiyatlara rağmen büyük bir düşüşe geçti. 2016 yılında tatilini Türkiye’de geçiren Almanların sayısı yüzde 40 oranında düştü.

2017 yılının ilk üç ayında da bu düşüş yüzde 58 olarak kaydedildi. Terör saldırıları, 15 Temmuz darbe girişimi, OHAL ilanı, on binlerce kişinin tutuklanması, özellikle Türkiye’de ailece tatil yapmak isteyen Almanların tercihlerini olumsuz etkiledi.

Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig de bunlara dikkat çekiyor. Fiebig, Almanya ve Türkiye arasında gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması ve Türk bakanların Almanya’daki referandum etkinliklerinin iptalleri ile yaşanan son gerginliğin, turizm sektörünü daha da olumsuz etkilediğini söylüyor."

'POLİTİK GERİLİM, TALEBİ ETKİLİYOR’

AKP'nin Almanya ile yarattığı gerilimin turizm sektörüne olumsuz etkisinin artacağını kaydeden Yarkadaş şu ifadeleri kullandı:

''ARANAN DÜŞMAN BULUNDU AMA..."

"Her seçim öncesi bir düşman yaratan ve tabanını bu yolla bir arada tutan AKP'nin bu kez ezberi bozuldu. AKP, Türkiye’de düşman yaratamayınca, çareyi Almanya'da aradı ve Almanya ile kavgaya tutuştu.

Kavganın bedelini ise turizm sektöründen ekmek yiyen onbinlerce vatandaşımız ödüyor ve ödeyecek. AKP'nin Türkiye'ye bu kötülüğü yapmaya hakkı yok.

Siz fuarda üç bin metre kare yer kiralasanız bile; eğer demokrasiniz standınızla ters orantılıysa o masrafı boşuna yapmış oluyorsunuz."​

barış yarkadaş turizm chp