YAT TASARIMINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ TÜRKİYE, İÇ MEKAN TASARIMINDA YETERSİZ

TAKİP ET

Tekneleri birer mimari yapı olarak ele alarak mekân algısını inceleyen ve bu konuda Türkiye'de ve dünyada mimarlık alanındaki ilk ve tek akademik çalışmaya sahip olan Yrd. Doç Dr. İnanç Işıl Yıldırım, 'Türkiye'de Yat Tasarımcısına ve Yat İç Mekân Tasarımı yapabilen İçmimarlara duyulan ihtiyaç büyük' dedi.

İzmir Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İnanç Işıl Yıldırım ve Yat Tasarımı Stüdyosu derslerini birlikte sürdürdüğü Yat Tasarımcısı-İçmimar Ceren C. Tugay, öğrenciler eşliğinde Bodrum Ağanlar Tersane ve Marina’sını ziyaret etti. Ağanlar Tersanesi CEO’su Erdem Ağan ile bir araya gelen öğrenciler, İngiliz tasarımcı Tim Saunders’a ait 38 metre yelkenliyi gezme ve 50 metrelik bir başka yelkenli teknenin yapım aşamasında konstrüksiyon detaylarını görme fırsatı buldu. Tekneleri birer mimari yapı olarak ele alarak mekân algısını inceleyen ve bu konuda Türkiye’de ve dünyada mimarlık alanındaki ilk ve tek akademik çalışmaya sahip olan Yrd. Doç Dr. İnanç Işıl Yıldırım ziyaret sırasında yaptığı sektörel değerlendirmede, Türk yat ve tekne endüstrisinin yan sanayisi ile birlikte ekonomik büyüklüğü yaklaşık olarak 5-5,5 milyar dolara kadar ulaştığını ancak sektörün hala yeterli derecede Yat Tasarımcısı ve Yat İç Mekân Tasarımı yapabilen İçmimara sahip olmadığını söyledi. Yıldırım, Türkiye’de uygulamayı destekleyecek ve vizyon kazandıracak akademik çalışmanın da yeteri kadar yapılmadığını sözlerine ekledi.

Yatların İçmimarlara karasal mekânlardan daha fazla ihtiyacı var

Ekonomik olarak gelişmiş ülkeler incelendiğinde bu ülkelerin denizden etkin şekilde yararlandığını, deniz ticaret filoları, limanları ve denize yönelik sanayi yatırımları ile gelişmiş bir deniz kültürüne sahip olduklarına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “8.333 km’lik denize kıyısı ile pek çok ülkenin sahip olmadığı coğrafi avantaja sahip olan Türkiye tekne üretiminde dünyada üçüncü sırada yer almasına, marinalarımız Avrupa’ya göre daha yeni ve her türlü donanıma sahip olmasına rağmen tasarım konusunda halen İtalya ve İngiltere gibi dış kaynaklı proje çözümlerine ihtiyaç duymaktayız” dedi. Doktora sürecinde edindiği bir gözlemini aktaran Yıldırım, “Denizdeki iç mekân, bazı noktalarda karasal iç mekândan daha fazla insan psikolojisini etkilemektedir. Dolayısıyla İçmimarlara en çok ihtiyaç duyulan mekânlardan biri yatlardır” saptamasında bulundu. 

Türkiye henüz, deniz ülkesi olma kriterlerini taşımıyor

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi yapısı, iklimi, tarihsel mirasına rağmen henüz bir deniz ülkesi olma kriterlerini taşımadığını belirten Yıldırım, “Yat ve tekne imalat endüstrisi, fuarlarından döşeme ve dekorasyon hizmetlerine, ekipman ve aksesuar imalat ve satışından teknolojik cihazlarına kadar pek çok alt sektöre hizmet eder. Tasarım ve ARGE çalışmalarının yüksek olduğu, yabancı yatırımları çeken, ülke ekonomisine döviz kazandıran ve yüksek katma değere sahip bu endüstrinin gelişmesi içinde Yat Tasarımcıları ve Yat İç Mekân Tasarımı yapabilen İçmimarların önemli bir yeri vardır” dedi.