Yediemin'de bulunan hacizli araçların satışı başladı! Nasıl alınır, süreç nasıl işleyecek?

TAKİP ET

Yedieminlerde bulunan hacizli malların satışının başlayacağının duyurulmasıyla birlikte araç almayı düşünenler detayları araştırmalar yapmaya başladı. Yapılan yeni düzenlemeye göre, muhafazasına gerek kalmayan hacizli mallar, kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Malın hala tasfiye edilememesi hâlinde, malın mülkiyetinin bedelsiz olarak icra mahkemesi kararıyla Kızılay'a devredilecek.

İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. madde, yedieminlerde tutulan ve artık hukuki korumaya ihtiyaç duymayan hacizli malların satışına ilişkin yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu düzenleme 18 Ekim tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, haciz kararı kaldırılmış olan mallar, kanuni istisnalar dışında, öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlu, malı teslim almamışsa, rehin hakkı sahibine malı alma fırsatı tanınacak.

Ancak bu hakların kullanılmaması durumunda, sicile kayıtlı ve diğer mallar, kamu yararı gözetilerek belirlenen bedel karşılığında MKE A.Ş'ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri sonucunda elde edilen bedel muhafaza edilecek ve hak sahiplerine ödenecek.

Eğer belirtilen mallar MKE A.Ş'ye devredilmezse, çürümelerini önlemek ve ülke ekonomisi ile çevreye verebileceği zararları en aza indirgemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan araçların satış sürecini sosyal medya hesabından detaylı bir şekilde paylaştı. Bu yeni düzenlemenin, hacizli malların daha etkili bir şekilde yönetilmesine ve kamu yararına kullanılmasına olanak tanıdığı belirtiliyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

1-10 Kasım tarihleri arasında GÜMRÜK İDARESİ, 4458 sayılı Kanun kapsamında serbest dolaşımda olmayan tasfiye konusu malın teslimi için başvurarak teslim alabilir.

Bu şekilde mal tasfiye edilmezse TAHSİL DAİRESİ, anılan süreyi takip eden on gün içinde (10-20 Kasım), 6183 sayılı Kanun uyarınca üzerinde haciz bulunan malı muhafaza veya satış işlemlerini yapmak üzere alabilir.

10 ARALIK'TA İTİBAREN ONLİNE SATIŞA BAŞLANACAK

Sicile kayıtlı mallar bakımından, ilgili maddeler uyarınca malın tasfiye edilmemesi durumunda tasfiye dairesi, 11. maddenin belirlediği sürenin dolmasını takiben (10 Aralık itibarıyla) derhal malın resen satış işlemlerine başlayacaktır. Bu satış işlemleri, elektronik satış portalı üzerinden gerçekleştirilecektir. (Her tasfiye dairesi, kendi sürecine göre satış takvimini belirleyecektir.)

Eğer bu yöntemle de satılamayan mallar söz konusu ise, malın mülkiyetinin kendisine devredilmesini talep eden YEDİEMİN, SATIŞ işlemiyle ilgili sürecin başlamasından itibaren 10 gün içinde teslim edilmelidir. Bu süreç, yasal mevzuat çerçevesinde, malın sahipleri ve ilgili tarafların haklarının korunmasını sağlayacak şekilde yürütülecektir.

YİNE TASFİYE EDİLEMEZSE KIZILAY'A DEVREDİLECEK

Sicile kayıtlı mallar bakımından yukarıdaki maddeler uyarınca mal tasfiye edilmezse malı devralmak isteyen MKE A.Ş., Tebliğ’in 13’üncü maddesindeki süreyi takip eden bir ay içinde hurda bedelini ödeyerek malı teslim alabilir.

Malın hala tasfiye edilememesi hâlinde, malın mülkiyetinin bedelsiz olarak icra mahkemesi kararıyla Kızılay'a devredilecek.

Yediemin hacizli araç satış