Yeni döneme zamlarla merhaba

TAKİP ET

Artan hayat pahalılığı, temel tüketim ürünlerine sürekli gelen zamlar ve barınma krizi en çok öğrencileri etkiliyor. Öğrenciler bu problemlerin yanı sıra yeni döneme yemekhane ücretlerine yapılan zamlarla başlayacak.

BirGün'de yer alan habere göre; Emlak krizi nedeniyle fahiş oranda artan kira ücretlerini karşılayamayan ya da Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yer bulamayan üniversite öğrencilerinin barınma krizine, bir de yeni dönem başlarken yapılan zamlar eklendi.

Ege Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi yeni dönem başlamadan önce yemekhanelere zam yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin (MSGSÜ) ise yurtlarının oda ücretlerine zam yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi geçen hafta yemekhane ücretlerine zam yaptığını, zamların 1 Eylül itibariyle yürürlüğe gireceğini açıkladı. Zamlara göre kahvaltı fiyatı 2,60 TL'den 5 TL'ye, öğle ve akşam yemekleri de 4,10 TL'den 7,50 TL'ye çıktı. Yemekhane zamlarıyla ilgili üniversite tarafından öğrencilere gönderilen e-postada, yapılan yeni zamların maliyetleri karşılamadığı iddia edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi de geçen ay yemekhaneye zam yaptı. Öğlen yemeklerine yüzde 66, akşam yemeklerine de yüzde 150 zam geldi. Zamlarla beraber öğlen yemeği 3 TL’den 5 TL’ye, akşam yemeği ise 4 TL’den 10 TL’ye çıkarıldı.

Yemekhaneye zam yapan üniversiteler kervanına son olarak Ege Üniversitesi katıldı. Yemekhane ücretlerine yüzde 85 zam gelirken, 3,5 TL olan öğle yemeği fiyatı 6,5 TL’ye yükseldi. Öğrenciler zamlı fiyatları yemekhane girişlerine asılan duyuru kâğıdı ile öğrendi. Zammın 1 Ağustos ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında geçerli olacağı ifade edilirken, aralık ayında yeniden bir zam yapılmasının da yolu açıldı. Ege Üniversitesi öğrencileri zamlara tepki göstererek üniversitenin kendilerini açlığa mahkûm ettiğini söyledi.

AYLIK 1200 TL

Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi, “Bir öğrencinin haftalık market alışverişi artan enflasyonla birlikte dolabı dolduramıyor artık. Üniversite öğrencilerinin yemekhane gibi bir avantajı vardı. Yemekhane ücretlerinin zammı öğrencileri zorlayacak. 3.5 TL küçük bir zam gibi görünse de neredeyse yüzde yüz yapılan bir zam. Önceki yıllarda yapılan her zam sonrası yemek porsiyonları küçüldü, okullar açılınca öğünlerin porsiyonlarını da öğreneceğiz umarım daha da küçültmezler” dedi.

Bir başka üniversite öğrencisi ise şunları söyledi: “Ben hem çalışıyorum hem eğitimime devam etmeye çalışıyorum. Ucuz olduğu için yemeklerimi okulda yiyordum. Çalışan birçok öğrenci zaten evde birde yemek yapmakla uğraşmamak için benim gibi yapıyor. Yapılan zamla birlikte haftanın beş günü üç öğün okulda yemek yemem 400 TL’yi buluyor, mevcut barınma problemi varken üstüne yemek sorunu da bizleri olumsuz etkiliyor. KYK’dan aylık alınan para 850 TL’yken bu ücretler çok fazla. Sadece KYK yurdu 800 TL ve bu zamlarla birlikte yurtta kalan bir öğrencinin kampüs dışına çıkmadan aylık gideri 1200 TL’yi buluyor. Biz artık öğrenciler olarak gezip eğlenmeyi geçtik temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz, bu zam bizleri açlığa mahkûm ediyor” diye konuştu.

İstanbul’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin (MSGSÜ) Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu’nda oda ücretlerine yüzde 300’e varan zam yapıldı. Geçen yıl dört kişinin kaldığı bir odada öğrenci başına ücret 750 TL, üç kişilik odada 800 TL, iki kişilik odada ise ücret 850 TL’ydi. Bu yıl açıklanan yeni ücretlerle beraber oda fiyatları yüzde 193 ile 241 arasında arttı. Tek kişilik odanın ücreti 3 bin 900 TL olurken, dört kişilik odanın kişi başına ücreti 2 bin 200 TL, 3 kişilik odanınki 2 bin 400 TL, 2 kişilik odanınki de 2 bin 900 TL’ye yükseldi.

Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrenci şunları söyledi: “Bu yıl yapılan artış gerçekten çok fazla. Ben geçen sene okulun açılmasına son gün kala yurda girebildim ve yedeklerden kayıt oldum. 4 kişilik odada kalıyordum ve o oda gerçekten 2 bin 200 TL’ye değecek bir oda değil. Yurt komple konforlu değil ve odalar çok sıkışık. Biz odanın içinde biraz hareket edebilmek için yatakları birleştirdiğimizi bile biliyorum. Biri bana sorsa asla tavsiye etmem. Gerçekten sadece zorunda olan kişilerin kalabileceği bir yer. Birde bu fiyatların içine hiçbir şey dâhil değil. Kahvaltı bile verilmiyor.”