Yeşil Sol Parti'nin isim değiştirmesi Diyarbakır'da nasıl karşılandı?

TAKİP ET

Yeşil Sol Parti'nin yeni ismi HEDEP, HDP gibi Kürt siyasal hareketini geçmişte temsil etmiş HEP, HADEP ve DEP'i de çağrıştırıyor. Peki Diyarbakırlılar bu yeni isim hakkında ne düşünüyor?

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ya da bilinen kısa ismiyle Yeşil Sol Parti, gerçekleştirdiği kongre ile ismini Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirdi. Parti, yeni ismiyle birlikte yeni eş genel başkanlarını da seçti.

Hakkındaki kapatılma davası nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP), 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti altında girmiş, kısa bir süre önce de kadrolarının büyük çoğunluğunu da yine bu partiye taşımıştı.

Yeşil Sol Parti’nin bu yeni ismi, HDP gibi Kürt siyasal hareketini geçmişte temsil etmiş HEP, HADEP ve DEP’i de çağrıştırıyor. Kongrede yapılan konuşmalarda bu değişiklik kararının yapılan halk toplantıları sonucunda ortaya çıktığı vurgulandı.

Hem genel başkanların hem de parti isminin değişimi yeni dönem siyasetinde de büyük değişikliklere mi işaret ediyor, BBC Türkçe'den Hatice Kamer bu soruyu Diyarbakır’daki seçmene ve uzmanlara sordu.

Gazi Caddesi’nde kendisini HDP seçmeni olarak tanımlayan 30 yıllık bir esnaf partinin 2015’den beri kan kaybı yaşadığını ve toparlanamadığına inanıyor.

O da birçok kişi gibi kongreden habersiz. Ona göre herkesin en temel sorunu derinleşen ekonomik kriz. Partiyle tek bağının sandığa gidip oy kullanmak olduğunu söylüyor.

Esnaf, “Şehrin en işlek caddesi, sabahtan akşama buradan geçen insanları sayabilirsiniz. Esnaf kan ağlıyor, milletin cebinde para yok, siyasi partiler de halktan kopunca, partideki değişim halkın gündemi olamıyor” diyor.

Dağkapı Meydanı hareketli, Sur Kültür Yolu Festivali kapsamındaki konserler için kurulan platform sökülüyor.
Bir gün önce İstasyon Meydanı’nda “Hamas’a ve Aksa Tufanına” destek mitingi düzenleyen HÜDA-PAR’ın festivalin iptali için yoğun taleplerde bulunmuş, Valilik de programları iptal ettiğini duyurmuştu.

Meydandaki çay içen ve platformun sökülmesini izleyen Cemal adındaki Kürt seçmen “Şehre dair söz hakkımız kalmadı” diyor.

Yeşil Sol Parti’nin kongresini sosyal medyadan takip etmiş, büyük bir değişim beklentisi yok ama isim değişikliğine sevinmiş.

'HADEP'İ HATIRLATMASI GÜZEL...'

“HADEP’i hatırlatması bile güzel, biraz özümüze dönelim değil mi, az olsun ama bizim olsun” diyen Cemal, büyükşehir belediyesine ki defa kayyum atanmasına rağmen seçimde oyunu HEDEP’e verecekmiş.
“Mesele oy ya da belediye değil, mesele tavrını net bir şekilde göstermek” diyor.

Platformu işaret ederek şunları söylüyor:
“Büyük festivaller yapılıyor ama Kürt dili, kimliği, rengi buralarda temsil ediliyor mu? Hayır. Bu şehrin meydanları HDP’li siyasetçiye de, seçmene de yasaklandı, yerel yönetimler dilimiz, kimliğimiz için önemli. 100 defa da kayyum atansa yine inadına oyumu HDP'ye vereceğim, önceki seçimde yaptığı hatalara rağmen oyum yine kendime."

'EV ZİYARETİNE CHP GELDİ HDP GELMEDİ'

Memur olduğu için adının verilmesini istemeyen bir başka Kürt seçmen de isim değişikliğinden memnun ve partisinin halkla temasının artmasını bekliyor.

“Düşünsenize genel seçimde CHP’nin adayı için çalışanlar evime kadar geldiler ama HDP’den hiç kimse birkaç seçimdir ev ziyareti yapmıyor. Evet, meydanlara çıkmalarına izin verilmiyor, halkla bir araya gelemiyorlar ama bizim kapımız hepsine açık, seçimde HDP’den gelen giden olmadı. HDP halktan koptu, umarım yeni dönemde yine dönerler.”

Ayşe adındaki HDP seçmeni de değişimin salt parti ismiyle sağlanamayacağına inanıyor ve bu konuda karamsar olduğunu gizlemiyor.

“HDP’li siyasetçilerde de değişim isteği görmüyorum” diyor.

HDP’nin kendi ilkelerinden uzaklaştığını, neredeyse sadece ‘marjinal sol partilerini omuzlamak’ gibi dar bir misyona razı geldiğini öne süren Ayşe “Ya da ben böyle hissettim” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Açıkçası bence HDP’nin kendi içinde kayyumları var ve önce onlardan kurtulmalılar, halkın içinde olmalılar, onları dinlemeliler, yani eleştirdiğiniz sistem partileri gibi davranmaya devam edersiniz yapacağınız değişiklikler de sadece şeklen olur.”

'SELO BAŞKAN GİBİ KİŞİLERİ GÖRMEK İSTİYORUZ...'

Hasret adındaki tezgahtar da partisinin yeni dönemde halkla iç içe olmasını bekliyor.
Genç kadın, “Yeni eş başkanları tanımıyorum ama seçilen her başkanda hepimiz biraz Selo Başkan gibi kişileri görmek istiyoruz” diyor.

14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti’nin Diyarbakır’da dokuzuncu sıra adayı olan Mehmet Emin Aktar’a göre HDP çizgisindeki partilere oy veren Kürtler, başka partiler kurulsa bile kendilerini HADEP, HEP gibi partiler üzerinden tanımlamaya alışkın ve isim değişikliğinin pozitif etkisinin olacağına inanıyor.Demirtaş’ın parti başkanlığı çıtasını yükselttiğini ifade eden Aktar, seçmenin ondan sonra gelen her başkana büyük bir beklenti yüklediğini ifade ediyor.

Aktar, “Kürt toplumu çok haksızlığa uğradığı ve mağdur edildiği için özgüveni yüksek, kendini doğru ifade eden liderler istiyor” diyor.

2008-2012 yılları arasında Diyarbakır Barosu başkanlığı da yapmış Aktar, Demirtaş ve yerlerine kayyum atanan Diyarbakır’ın iki büyükşehir belediye başkanı Gültan Kışanak ve Selçuk Mızraklı’nın da avukatlığını yapıyor.
Kışanak ve Mızraklı, “belediyenin kaynaklarının örgüte aktardıkları” iddiasıyla tutuklanmış ve yerlerine kayyum atanmıştı.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır