Yıldırım, 65. Hükümet programını açıkladı: Öncelik başkanlık

TAKİP ET

65'inci hükümetin programını açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, önceliklerinin 'başkanlık' olduğunu açıkladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 65’inci Hükümet programını açıkladı. Yıldırım, bir kez daha önceliklerinin ‘başkanlık’ olduğunu açıkladı.

“Önümüzdeki dönemde sivil, katılımcı, çoğulcu, demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye kararlıyız” diyen Yıldırım’ın ‘başkanlık’ ve ‘yeni anayasa’ya dair açıklaması şöyle:

“Anayasa’nın kapsayıcı, kucaklayıcı, bütünleştirici, savunucu, çoğulcu ve özgürlükçü karakterde olması gerektiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızın halk tarafından seçilmesiyle birlikte ortaya çıkan fiilî duruma anayasayla resmî ve hukuki bir statü kazandırılması bir zaruret hâline gelmiştir.

“Mevcut sistemin yetki, görev, sorumluluk paylaşımındaki pek çok muğlaklıklar barındırması siyasal sistemin yeniden düzenlenmesini mecburi hâle getirmektedir.

“Bugüne kadar ki seçimlerde, siyasi partiler hep ‘yeni anayasa’ vaadinde bulundular ancak bu vaatler, ne yazık ki seçimden sonra rafa kalkmış, millî iradenin seçtiği bu Meclis, maalesef yeni anayasayı bir türlü başaramamıştır.

“Artık, gün bugündür. Yeni anayasa, başkanlık sistemi de dâhil olmak üzere yeni yönetim sistemini de belirleyecek, değişiklik, behemehâl 26’ncı Yasama Döneminde, AK Parti Hükûmeti olarak bizim en öncelikli konularımız arasında yerini alacaktır.

“İlk defa millet iradesiyle gerçekleştirilecek bu anayasanın yapımında, diğer siyasi partileri de yanımızda görmeyi bekliyoruz. Gelin, bu tarihî sorumluluğu birlikte yerine getirelim.

“Yeni anayasayla; seçimlerin istikrar üreteceği, yasama, yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, demokratik denge kontrol mekanizmasının etkin işlediği, toplumsal farklılıkların temsilinin sağlandığı, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sistem öngörülmektedir.

“Şunu herkes bilmelidir ki: AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisi üniter yapıyı esas almaktadır. Adaleti mülkün ve meşruiyetin temeli, hukuk devletinin esası olarak görüyoruz. Bizim için adalet, hukukun üstünlüğüne dayalı, herkesin güven duyduğu, her türlü güç odağından bağımsız, hedefine odaklanmışken, yeni vesayet odaklarının saldırılarına maruz kalmıştır.”

6 temel alan

65’inci Hükûmet programının, esas itibarıyla Onuncu Kalkınma Planı, seçim beyannamesindeki taahhütlerinin esas alınarak hazırlandığını belirten Başbakan Yıldırım, yeni hükümetin çalışmalarını yoğunlaştıracağı temel alanların ise; demokrasi ve adalet, eğitim, ekonomide köklü değişim değişim programları, kamu yönetimi ve kamu maliyesi olduğunu bildirdi. (imctv.com.tr)