Yönetmelik değişikliği sağlıkçılara değil bankalara yaradı!

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı'nın ödeme yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile bankalar kârına kâr katmaya devam ediyor.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Mevcut ekonomik durumda bankalar her geçen gün kârına kâr katmaya devam ederken sağlık çalışanlarına ödenecek olan promosyon azımsanamayacak derecede düşük kalıyor. Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Barış Koçak, bu konuyla ilgili gerçekleştirdikleri anketi GERÇEK HABERCİ ile paylaşarak değerlendirmelerde bulundu. Koçak bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı’nca Temmuz ayında yapılan ödeme yönetmeliğindeki değişiklik ile bankaların kârının yüzde 50’ye yakın arttığını söyledi.
“Katılımcılarımızın yüzde 99,8’i güncelleme istiyor”
Geçen yıl bankalarla sözleşme ortalama 14 bin TL civarında olduğunu dile getiren Koçak, “Ama artan enflasyon ve bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı’nın ödeme yönetmeliği değişti. Bu yüzden de bankaların geliri çok fazla arttı. Bilindiği üzere banka sağlık çalışanlarının alması gereken parayı 2 gün önce alır işletir ve vaktinde hesaplara yatırır. Bankalar da buradan para kazanır” dedi.
Koçak, bu konu üzerine İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir yazı yazdıklarını vurgulayarak, “İl Sağlık Müdürlüğü ise bankalara yazı yazdı; ama henüz bir cevap gelmedi. Bu konuyla ilgili Türk Sağlık-Sen olarak bir anket çalışması yaptık. Yaklaşık 580 kişi katıldı. İlk sorduğumuz soru ‘Banka promosyon güncellemesini gerekli görüyor musunuz?’ Bu soruya katılımcılarımızın yüzde 99,8’i evet derken yüzde 0,2’si hayır demiş. Sonra ise ‘Anlaşma süresinden memnun musunuz?’ diye sorduk. Katılımcıların yüzde 95,5’i süreler kısaltılmalı derken yüzde 4,5’i süreden memnun olduklarını beyan etmiş. Biz 5 yıllık sözleşmeler yapıyoruz; ama daha önümüzdeki 6 aylık enflasyonu kestiremiyoruz” diye konuştu.  
“Bankaların kârı yüzde 50’ye yakın arttı”
Ücretler konusunda memnuniyetsizlik olduğu kadar sürenin uzunluğu da problem olduğunun altını çizen Koçak, “Bu süre en fazla 3 yıl ile sınırlandırılmalı. Çalışanların yüzde 79’u yıllık 18 bin TL’den daha az ücret olmaması gerektiğini dile getirdi. 6 ayda bir enflasyon farkının çalışana ödenmesi, bankanın bazı verdiği hizmetlerin mesai dışında ücretsiz olması sonuçları elimize ulaştı” ifadelerini kullandı.
Koçak, ‘Burada bir güncelleme neden şart?’ noktasında görüşlerini bildirerek, “Önceden yılbaşında sadece sağlık çalışanlarının maaşları genel bütçeden ödenir. Rakamlar ile örnek verecek olursam bir hemşire 7 bin TL maaş alıyorsa bu para genel bütçeden gelir geri kalan 3 bin TL döner sermaye ile ödenirdi. Genel bütçeden gelen para 2 gün bekletilip daha sonra hesaba geçiyordu. Döner sermayeden gelen para ise bankaya geldiği gibi hesaba geçer. Fakat Temmuz ayında yönetmelik değişti. Bu yönetmelik ile beraber döner sermayeden gelen parada genel bütçeden gelmeye başladı. Bununla birlikte de bankada daha fazla para beklediği için kâr yüzde 50’ye yakın arttı. Enflasyondaki artış ile beraber bizim 3 ay önce yaptığımız anlaşma bile çok vasıfsız bir duruma düştü” açıklamasını yaptı.
“Bu sürecin takipçisi olacağız”
Sağlık çalışanlarının bu noktada beklentisi bir an önce banka promosyon anlaşmasının güncellenmesi olduğuna dikkat çeken Koçak, “Promosyonlar ise bir an önce aynı ay içinde hesaplara yatması talep edildi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, bankalara yazı yazdı. 1 Ekim’de cevap verilmesi gerekiyor. Biz bu sürecin takipçisiyiz. İl Sağlık Müdürümüz ile görüştük, sağlık çalışanlarının yanında olduğunu belirtti. Yapı Kredi Bankası’yla da görüştük, bir anlaşma noktasında varmak istediklerini söylediler. Ama henüz kamuoyunu açıklanmış bir şey yok” dedi.