Yüce'den kantin önerisi: "Velilerden komisyon kurularak denetlensin"

TAKİP ET

Kantinlerin sık denetlenmediğini iddia eden İzmir Öğrenci Velileri Derneği Başkanı (ÖV-DER) Orhan Yüce, 'Velilerden komisyon kurularak sağlık müdürlüğünden elemanlar ile denetlenebilir' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Sevgi Ferit Akın Ortaokulu’nda öğrenim gören 34 öğrenci mide bulantısı ve karın ağrısı şikâyeti nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Gıda zehirlenmesi şüphesinin ardından okul kantininde inceleme başlatılmıştı. İzmir Öğrenci Velileri Derneği Başkanı (ÖV-DER) Orhan Yüce de, kantinlerin denetlenmesi için öneride bulundu. Kızılay Buca Şubesi de konunun takipçisi olduklarını yazılı bir açıklamayla duyurdu.
“Kantinler denetlenmiş gibi yapılabiliyor”
Kantinler yeterli denetlenmiyor, denetlenmeyince ise açık ürünler satıldığına dikkat çeken Yüce, “Bunlar da çocukların sağlıksız beslenmelerine neden oluyor. Kantinler yeterli denetlenmiyor, denetlenmiş gibi de yapılabiliyor. Kantinlerin denetlenmesinde veliler de okul aile birliği de sorumlu olmalıdır” açıklamasını yaptı.
Yavuz, “Gıda zehirlenmesinin kantin ile ilgisi yok”
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Kantinciler Odası Başkanı Özgür Yavuz da, “Kantinler ayda beş sefer denetleniyor desem yeri var. Zaten ayda bir sefer okul kendisi yapıyor. Sevgi Ferit Akın Ortaokulu’nda yaşanan gıda zehirlenmesinin okul kantiniyle uzaktan yakından hiçbir alakası yok. Sosyal medyada da belirtildiği gibi Kızılay’ın orada dağıttığı kek ile ilgilim olduğunu biliyoruz. Kantinle ilgili bir sıkıntı söz konusu değil, bizim çalıştığımız firmalar kaliteli ve bir sıkıntı yaşandığında firmaların gıda mühendisleri geliyorlar. Okullarda markasız ürün kullanılma ihtimali söz konusu değil” diye konuştu.
Kızılay Buca: “Konunun takipçisiyiz”
Kızılay Buca Şubesi de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, konunun takipçisi olacaklarını duyurdu. Açıklamada, Buca'da gezici sinema gösterileri yapıldığına işaret edilerek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın okullarda gezici sinema projesi İzmir’in Buca İlçesinde bulunan ilk öğretim okullarında sinema gösterimi yapılması planlanmıştır. Mülki idare amirlerinin talebi üzerine Kızılay Buca Şubesi tarafından öğrencilere kek ve meyve suyu ikramında bulunulmuştur. Bu kapsamda Buca ilçesinde etkinliğe katılan bin 190 çocuğa ikramda bulunulmuştur. İkram malzemeleri dağıtımdan bir gün önce Türkiye çapında şubeleri bulunan büyük bir toptancı marketten temin edilmiş olup, son kullanım tarihleri 2022 ve 2023 yıllarına kadardır"  denildi.
“Faturalar yetkililere teslim edildi”
Şubeden yapılan açıklamada, gıdalara ilişkin faturalar ve diğer belgelerin İzmir Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiği kaydedilerek, “Etkinliğe katılan çocuklardan bazılarının mide bulantısı gibi şikâyetleri üzerine okul müdürü, okula sağlık ekiplerini çağırmış, sağlık kontrolünden geçirilen çocuklar tıbbi müdahalenin ardından taburcu edilmiştir. Okul yetkililerinin veli iletişim gruplarından çocukların şikâyetlerinin Kızılay’ın ikram malzemelerine bağlı olabileceği yönündeki iddiaları ise tamamen gerçek dışıdır. Tarım İlçe Müdürlüğü uzmanlarının yaptıkları ilk incelemelerde yaygın tüketimi bulunan tanınmış markalara ait ürünlerde sağlık açısından herhangi bir sakıncanın olmadığı anlaşılmıştır” sözlerine yer verildi.
“Çocuklara karşı hassasız”
Kızılay'ın, bu bilgileri yayan kişiler hakkında Kurum’un itibarına verdikleri zarar nedeniyle yasal süreçleri başlatma hakkını da değerlendirdiğinin ifade edildiği açıklamada, “Yapılan ilk incelemenin ardından uzmanlar incelemelerini okul kantininde satılan ürünlere yöneltmişler ve kantindeki tüm ürünlerden numuneler alınmıştır. Tarım İlçe Müdürlüğü uzmanları bu çerçevedeki araştırmalarını sürdürmektedirler. Her yıl yaklaşık 30 milyon kişiye yurt içinde ve yurt dışında yardım malzemesi ulaştıran Kızılay, 153 yıllık kurum kültürünün bir uzantısı olarak her türlü titizliği göstermektedir. Kaldı ki çocuklara yönelik çalışmalarda özel bir hassasiyet gösterilmektedir. Kızılay, İzmir’de yaşanan üzücü olayla ilgili süreci yakından takip etmeye devam etmektedir. Varsa sorumluların açığa çıkartılması için uzmanlara her türlü destek verilmektedir” görüşleri aktardı.