Yüksel: "Mart ve Nisan aylarında bu yağışlar normal"

TAKİP ET

İzmir hava sıcaklıklarının aniden düşmesi ve sağanak yağmurlar ve dolu yağışı ile kışı yeniden yaşamaya başladı. Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel mevsim itibariyle dolu ve yağmur yağışlarının normal olduğunu ifade ederek 'Bu hava durumu beklenmedik değil' dedi.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- İzmir’de nisan ayından itibaren sağanak yağmurlar ve bazı ilçelerde kar ve dolu yağışı etkili oldu. Yağışları değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel “Kararsızlık içeren hava kütlelerinin bu gibi yağışlara sebep olabileceğini biliyoruz” dedi.


Yağışlar tamamen normal
Son günlerdeki yağışların normal olduğunu ifade eden Yüksel; “Dolu yağışı tamamen normal, hatta Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı hava tahminlerinde bulut içi sıcaklığa bağlı olarak dolu sağanağını olabileceğini belirtti. Bu yağışları da oraj olarak ifade ediyoruz, içlerinde çok yüksek miktarda elektrik yükü var ve bu yağışların tabiatında şimşek, yıldırım ve cephe yağışları var. Bu hava durumu beklenmedik değil” dedi.
Yağışlar cephesel geçiş kaynaklı
Çeşme’deki kar ve dolu yağışının cephesel geçiş kaynaklı olduğunu belirten Yüksel şunları ifade etti;
“Çeşme’deki yağışların cephesel bir geçiş sebebiyle olduğunu düşünüyorum. Bize kar yağdığına dair bir bilgi henüz gelmedi ama iz bırakan bir dolu yağışı olduğunu biliyoruz. Özellikle ilkbahar aylarındaki geçişlerde bu tür kararsızlık içeren hava kütlelerinin bu gibi yağışlara sebep olabileceğini biliyoruz. Kar içinse hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesi gerekiyor, sosyal medyada da paylaşımlar olduğunu görüyoruz ancak 12-14 derece sıcaklıkta kar yağması mümkün değil.”
Geçmişte m2 başına 40 kg civarı yağışlar gördük
Nisan ve Mayıs aylarında m2 başına 40 kg yağış olabildiğini ifade eden Yüksel; “Normal şartlarda İzmir’in en yağışları ayları aralık ve ocaktır. Mart ve nisan aylarında kısa süreli sağanak yağışlar olabiliyor ama hava tahminlerinde çok uzun vadeli mevsimsel yaklaşımlar vermek pek mümkün değil. Belki 5 gün için bir öngörüde bulunulabilir. Sadece geçmişe baktığımızda nisan ve mayıs aylarında 40 kg civarı yağış bırakan yağmurlar olduğunu görebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hangi ilçeye ne kadar yağmur yağdı?
İzmir’in ilçelerine m2 başına düşen yağmur miktarı ise şu şekilde ölçüldü:

Ayşegül Akıncı Yüksel dolu yağışı