Yüksel, "Sağlık politikası iflas etti"

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Seha Yüksel,'Sağlık politikası iflas etti' dedi.

Berfin Bulut-GERÇEK HABERCİ-İzmir Tabip Odası, sağlık politikasının geldiği durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tabip Odası Genel Sekreteri Seha Yüksel, Sağlık politikasının geldiği durumla ilgili çarpıcı ifadeler kullanarak, “Sözün özü yirmi yılda iktidarın sağlık politikası iflas etmiştir” diye konuştu.


“Salgın’ın bedeli ağır olmuştur”
Sağlık çalışanlarının Covid-19 yaşadığı  yaşadığı olumsuzukları aktaran Yüksel, “Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada koruyucu sağlık hizmetleri olmadan hastalık ve salgınların önlenemeyeceğini göstermiş, tüm dünyada ekonomik öncelikler temelinde yönetilen salgının bedeli ağır olmuştur. Türkiye ‘de  iktidarın tercihini toplumdan yana kullanmadığı, salgının bilimin gereklerine göre değil ekonominin ihtiyaçlarına göre yönetildiği bir sürece hepimiz tanıklık ettik” açıklamasını yaptı.
“Yönetilemeyen süreç yüzünden birçok insan hayatını kaydetti”
Yüksel, iktidarın pandemi sürecini yürütemediğini, hastalık sonucu birçok insanın hayatını kaydettiğini ifade etti ve şöyle konuştu:
“Toplumu, yerel yönetimleri, emek-meslek örgütlerini, bilim insanlarını, demokratik kitle örgütlerini salgınla mücadele sürecine dahil etmeyen iktidar, güvenlikçi anlayışın ötesine ve pandeminin yıkıcı sonuçlarının önüne geçirilmemiştir. Bu yangın söndürülemediği gibi yurttaşlarımızın, sağlık çalışanlarının ölümleri durdurulamamış ve Türkiye, tüm pandemi dönemi boyunca Covid-19’a bağlı en çok vaka ve ölümün görüldüğü ülkelerden birisi olmuştur. Pandeminin gerektiği gibi yönetilmemesi, sağlık sisteminin iflası ile ertelenmiş sağlık hizmetlerine bağlı pek çok hastalık sonucu çok sayıda insanımızı yitirdiğimiz fazladan ölümlerin acısı da buna eklenmektedir.”
“Sağlıkta katmerlenen şiddet olacak”
Sağlık çalışanların ve hastaların yaşadığı zorlukları aktaran Yüksel, “Artık hastane önünde kuyruklar oluşmayacak diye övünenler  aylarca randevu alamayan yurttaşları evlerinde, telefon hatlarının ucunda, bilgisayar ekranlarında sanal kuyruklara yerleştirmiştir. Sanal kuyruklar beş dakikada bir randevu verilerek, hekimler bir günde yüz’den fazla hasta bakmaya zorlanarak çözülmeyeceği gibi, insanların erişemedikleri sağlığın bedeli daha fazla başvuru, daha uzun kuyruklar ve sonunda sağlıkta katmerlenen şiddet olacaktır” ifadelerini kullandı.