Zam yağmuru esnafı mum gibi eritti

TAKİP ET

Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlara tepki günden güne büyümeye devam ediyor. Art arda gelen zamlara tepki gösteren esnaf, mum gibi eridiğini ifade etti.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-1 Temmuz itibariyle elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, sanayi kuruluşlarında kullanılan doğalgaza ve elektriğe yüzde 20, LPG'ye 60 kuruş, öğrenci harçlarına ise yüzde 10 zam yapıldı. Muhalefetin de sert tepki gösterdiği zamlara esnaftan da tepki gecikmedi. İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, yapılan zamların sanayiye düşmanlık olduğunu savunarak, esnafın mum gibi eridiğini dile getirdi.
2020 yılının ilk çeyreğinde elektriğin ortalama birim fiyatı sanayide, 48 Ticarethanede 52 Meskende 34 Tarımsal sulamada 47aydınlatma 47genel aydınlatma 28’di 2021 yılının üçüncü çeyreğinde ise doğalgaza yüzde 20, elektriğe yüzde 22 zam geldi.
“Zamlar tüketiciye yansıyor”
Bu yapılan zamların hem esnafı, hem üreticiyi hem de tüketiciyi yük altına soktuğunun altını çizen Taşdelen, “Elektriğe, akaryakıta ve doğalgaza gelen zamlar akıl alır gibi değil. Normal eve gelen zam yüzde 15; ama sanayiye yapılan zam oranı yüzde 20 olması demek sanayiye yapılan düşmanlık demektir. Sanayiye yüzde 20 zam yapıldığı zaman bu zamlar tüketiciye de yansıyor” dedi.
“Kendi kârımızı feda ediyoruz”
Taşdelen, verdiği demeçte uzun zamandır gündemde olan sicil affına da değindi. Sicil affının henüz gelmediğini söyleyen Taşdelen, esnafın sıkıntılarını bir nebze olsun azaltmak için kredi çekmek istese de sicili bozuk olduğu ve sicil affı da hâlâ gelmediğinden dolayı bankalardan kredi alamadığını vurguladı. Taşdelen, özellikle sanayiye gelen zammın azalması gerektiğini belirterek, “Ayın birinden beri çoğu fabrikadan zam haberleri geliyor. Enflasyon yükselmesin diye biz kendi kârımızı feda ediyoruz. Sanayiye yapılan zammın bir an önce normal evlere yapılan zamlardan daha düşük olması lazım” diye konuştu.
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de zammın esnafı zorladığını vurgulayarak, “Zam, her zaman biz esnafı zora sokar. Zaten o kadar borçla girdiğimiz bir dönemde sıkıntılı bir durum. Bizler zamlarla beraber gelen farkı müşteriye yansıtmakta sıkıntı çekiyoruz. Tutunmak için esnafın mal alması lazım” ifadelerini kullandı.
Pazarda fiyatlar yükselebilir
Akaryakıta gelen zam ile beraber pazarcının maliyetinin arttığının altını çizen İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen ise bu konu hakkında “Genel zam pazarcının da maliyetini arttırdı, umarım biz de pazardaki meyve-sebzelerimizin fiyatını arttırmak durumunda kalmayız” sözlerine yer verdi.