Zam yağmuru esnafın belini büktü: "Gelen zamları yansıtırken esnafın eli titriyor"

TAKİP ET

İzmir Pide ve Gevrekçiler Esnaf Odası Başkanı Şükrü Erişen, 'Gelen zamları yansıtırken esnafın eli titriyor' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Esnaf, hızla artan girdilerin altında eziliyor. Elektrik başta olmak üzere doğalgaz ve yakıta gelen büyük zamlar esnafın belini bükerken vatandaşın da alım gücünü düşürüyor. İzmir Pide ve Gevrekçiler Esnaf Odası Başkanı Şükrü Erişen, İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı GERÇEK HABERCİ’ye konuşarak esnafın son durumunu aktardı. Başkan Erişen, esnafın elinde olsa zamları yansıtmayacağını vurgulayarak, “Esnaf toptancıdan daha duyarlı, gelen zammı vatandaşa yansıtırken bile eli titriyor” diye konuştu.


“Küçük esnaf halkı daha çok düşünüyor”
Sadece un değil mazota yağ, peynir gibi girdilere de zam geldiğinin altını çizen Erişen, “Yani bütün hammaddelerimize zam geldi. Bununla birlikte doğalgaza, elektriğe de zam geldi. Bu kaçıncı zam… Son 1 aylık fiyat değişimleri 3 hafta önce 440 TL’ye un aldım şu anda 510 TL. Susam da yağ da aynı şekilde. Geçen sene 205 TL’ye aldığım yağı 2 hafta önce 650 TL. Bu fiyatları nasıl tarif edelim bilmiyoruz. Biz geçen sene margarini 80-90 TL arasında alıyorduk şu an 360 TL. Hangi zamları anlatalım. Bu sene yüzde 127 elektriğe zam geldi, 3 bin ödeyen birisinin faturası 8 bin TL’ye yükseldi. Katlamalı faturayı da düşünürsek zam daha fazla” ifadelerini kullandı.
Erişen, küçük esnafın halkı daha çok düşündüğünü vurgulayarak, “Bir bakkal dükkânı marketten daha fazla düşür, bir fırıncı un fabrikasından daha fazla müşterisini düşünür. Zam yapsam acaba müşteri bir şey der mi alabilir mi diye düşünüyoruz. Asgari ücretle çalışanlarımız, işsizlerimiz, emeklilerimiz var…” görüşünü aktardı.



Sırtı, “Neredeyse üretimi durdurma noktasına geldik”
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, tüm girdilere yüzde 200-300 civarında zam geldiğine dikkat çekerek fırıncılar can çekiştiğini söyledi. Un fiyatları 260 TL 500 TL’ye, maya fiyatının ise 140 TL’den 280 TL’ye yükseldiğinin altını çizen Sırtı, doğalgazdan elektriğe, işçilikten mazota her gün zam geldiğini vurguladı. Neredeyse üretimi durdurma noktasına geldiklerini ifade eden Sırtı, “Önümüzde hiç iyi görmüyoruz; ama nedense hep fırıncı günah keçisi ilan ediliyor” açıklamasını yaptı.