'Zorlu Konak' gökdelen projesine izin veren imar planları iptal edildi

TAKİP ET

Zorlu Holding'in İzmir'in kalbi Konak'a inşa etmeyi planladığı 'Zorlu Konak' adlı gökdelen projesine izin veren imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, iptal gerekçesi olarak 'Kamu yararı ve şehircilik ilkeleri' gösterilmesine dikkat çekti.

İzmir kamuoyunun uzun süredir tartıştığı Zorlu Konak gökdelen projesinin olduğu bölgedeki imar planları iptal edildi. Pasaport bölgesinde başlayan gökdelen inşaatı çalışmaları kamuoyunun tepkisine neden olurken Zorlu Holding’in gökdelen inşa etmeyi hedeflediği bölgedeki planlar bir kez daha iptal edildi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12.01.2018 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan Konak 1.Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) planları Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı davada İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

A3 Haber'in haberine göre Söz konusu planlar daha önce üç  kez iptal edilmiş ama bunu rağmen 12 Ocak 2018’de dördüncü kez kabul edilmişti. Bu planlara dayanarak da Pasaport’taki söz konusu alana gökdelen yapımı için ruhsat verilmişti.

Gerekçe kamu yararı ve şehircilik ilkeleri



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12.01.2018 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan Konak 1.Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın İptali istemiyle İzmir 3.İdare Mahkemesinin 2018/897 E. sayılı dava açılmıştı.  Mahkeme iptal kararında, planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekti.

Başkan Kahraman: Gökdelenler bölgesi Bayraklı’dır



İptal kararının ardından A3 Haber’e açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, “Mahkeme kararı bize de iletildi, planlar iptal edildi. Planların iptal edilme gerekçesi çok önemli, kamu yararı ve şehircilik ilkeleri vurgulanmış. Bölgede yeni bir plan hazırlanacak süreci bekleyip birlikte göreceğiz. Ancak bizim bu konuyla ilgili tavrımız daha önceki arkadaşlarımızdan farklı değil. Olması gereken üzerinde yoğunlaşıyoruz. Tavrımız da oldukça net. O bölge gökdelenler bölgesi değil. Gökdelen için işaret edilen yer Bayraklı’dır” dedi.

başkan İlker kahraman gökdelen mimarlar odası zorlu holding zorlu konak mimarlar odası başkanı İlker kahraman şehir plancılar