Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Araç kiralama firması açmak için belediyelerden ruhsat almak isteyen esnaflar, değişen yönetmelikle beraber otopark engeli ile karşı karşıya kalıyorlar. Yapılan birtakım değişiklikler ile eskiden belediyelerin otoparklarıyla anlaşma yapan kiralamacılar, kendilerine ait otopark ruhsatı alması gerekiyor. İzmir Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, GERÇEK HABERCİ’ye esnafın bu durumdan dolayı mağdur olduğunu belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sitem etti.
“Bu durum esnafımızı o zor duruma sokuyor”
Dursun, bu sistemde depolama alanı olarak adlandırılan bir tabir olduğunu vurgulayarak, “Bir kişinin rent a car firması var, belediyeden ruhsat alırken 10 araçlık depolama alanı isteniyor. Daha önce bu depolama alanları, belediyeye ait mevcut otoparklarla 1 yıl süreli 10 araçlık sözleşme yapılıyordu. Bu sözleşme ile işyeri açma ruhsatını alıyorduk. Şimdi o uygulama tamamen değişti. Şu an ise örnek verecek olursam Üçkuyular’da rent a car işletmesi açacaksınız, Konak’a geliyorsunuz ve senden depolama alanı istiyor. Kendine ait bir depolama alanı açmanı istiyor. Bunun şartları ise en az 250 metrekarelik bir alan tutacaksın ve bu alana da otopark ruhsatı alman gerekiyor. Bu durum esnafımızı o zor duruma sokuyor” dedi.
“Esnafımız otoparkçılık yapamayacak, araçlarını depolayacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın göndermiş olduğunu yazıya dikkat çeken Dursun, “Öyle bir yazı göndermiş ki sanki bu işi bir daha kimse yapamasın diye uğraşılmış. Görüşmelerimde de bunu anlattım, hak verdiler. Masa başında çıkan kanunlar bizi mahvetti. Esnafımız otoparkçılık yapamayacak, sadece araçlarını depolayacak. Zaten arabalar depolama alanında kalamıyor ki, yarım gün kalmadan başkasına bile kiralanıyor. Tekrardan belirtiyorum, otoparkçı değiliz araç kiralanıyor. Otopark ruhsatı çok zor alınıyor. Giriş çıkış bariyerleri, yerlerin çizilmesi, kapalı alan mutlaka lavabo olması gerekiyor. Bunun dışında zeminin duvar taşı olması lazım. Esnafımız bunu nasıl yapacak? AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile de bu konu hakkında görüştük. Kendilerine dosya verdim” ifadelerini kullandı.
Araç kiralamacılarının kâbusu: Depolama alanı sorunu
Değişen yönetmelik araç kiralama firması açmak isteyen esnafı zorluyor. Açılacak firmanın kendisine ait otoparkı olma mecburiyetine esnaf acil çözüm bekliyor.
İLGİLİ HABERLER