FOÇA’NIN PALMİYELERİ BİRER BİRER YOK EDİLİYOR

Yazarlara yazılara konu olan Foça’nın Palmiyeleri birer birer yok ediliyor
1950'li yıllarda Foça Belediyesi, tarafından sahil bandına dikilen palmiyelerden biri ağaç civarında kafeterya olarak kullanan şahıslar tarafından önce ortadan kesildi; daha sonra da bir sabaha karşı dibinden kesildi. Vatandaşlar bu hareketi tepkiyle karşıladı.

FOÇA’NIN PALMİYELERİ BİRER BİRER YOK EDİLİYOR

İşletici kafeterya olarak kullandığı kamuya ait bahçenin önce üzerine açılır kapanır tavan yaptı, ardından palmiyeyi ortadan kesti; dikkat çekmesin diye de ağaçı Atatürk resimleri ile süsledi. Kafeteryayı camekanla da kapatan işletmeci bir sabaha karşı palmiyeyi dibinden keserek yok etti.

FOÇA’NIN PALMİYELERİ BİRER BİRER YOK EDİLİYOR

Palmiyenin 65 yıllık direnişinin hikayesini Yazar Turizmci Sebahattin Karaca tarafından kaleme almıştı.

Karaca yazısında şöyle diyor: “Palmiyeler kendi halinde büyürken, bir tanesi var ki başına gelmeyenin kalmadığı söylenir. Şöyle ki: Elde kalan son palmiye fidanı şimdiki Foça Restorant'ın yanındaki boşluğa( şimdi boşlukta iki tane kafe var) dikilirken, meydana cephesi olan bir pastanenin sahibi ve aynı zamanda meclis üyesi olan Hasan, feryat etmiştir.

– "Neden bu palmiyeyi benim dükkanımın önüne dikiyorsunuz?" diye itiraz edip meclisi birbirine katmış, o palmiyenin oraya dikilmemesi konusunda tehdideler savurmuştur. Sonuçta karar, karardır diyen dönemin Belediye Başkanı, zabıta ve diğer çalışanlarla sabah erken saatte meydana gelerek palmiye fidanını dikmişler, etrafını 2 metre çapında 40 santim yüksekliğinde duvarla çevirip içini toprakla doldurmuşlardır. Uzunca bir süre başına da nöbetçi koymuşlardır.“
İLGİLİ HABERLER