İzmir siyaseti, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa edeceği iddialarıyla sarsıldı. Kentteki hareketliliğin fitilini, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki parti yönetiminin eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü İzmir İl Başkanlığı görevine getirmesi ateşledi.
Bu atama kararının hemen ardından Başkan Tugay'ın, belediye ve parti yöneticileriyle olağanüstü bir toplantı trafiği başlattığı kulislere yansıdı. Kararın partinin kentteki teşkilat ve yerel yönetim dengelerini nasıl etkileyeceği merak konusu haline geldi.
"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın toplantı sonrası istifasını açıklayacağı bilgisi var"
Gazeteci Alişer Delek'in aktardığı bilgilere göre Tugay, il başkanlığı atamasına tepki olarak görevinden ayrılmayı planlıyordu. Ancak devreye giren parti içi diplomasi trafiği süreci durdurdu. Tugay'ın istifa niyetinden CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in haberinin olmadığı ve kendisine bu kararın doğru olmayacağının iletildiği belirtildi.
"İstifa kararı şimdilik rafa kaldırıldı"
Siyasetteki gerilimi düşüren haber ise gazeteci Barış Yarkadaş'tan geldi. Yarkadaş, Cemil Tugay'ın meclis üyeleriyle yaptığı toplantıda durum değerlendirmesi yaptığını ve istifa kararının şimdilik askıya alındığını duyurdu.
Edinilen bilgiye göre toplantıda, 1 Temmuz'da görülecek kurultay ceza davasının sonucunu bekleme eğilimi öne çıktı. Ayrıca Tugay'ın partiden ihraç edilmesi durumunda, meclis üyelerinin de topluca istifa edeceği kararlılığı vurgulandı.
"Tugay toplantıda ‘istifa edelim’ diye bastırıyor"
Gazeteci Ümit Kartal ise Tugay'ın ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı görüşmenin detaylarına dikkat çekti. Kartal'a göre Tugay toplantıda istifa etme yönünde baskı kurarken, başkanların büyük bir bölümü CHP'de kalma konusunda ısrarcı bir tavır sergiledi.
Kartal, bu durumu "Belli ki Tugay bu süreci pazarlık olarak değerlendiriyor. Hem de Kemal Kılıçdaroğlu ekibiyle pazarlık…" sözleriyle yorumladı.