weather
36°
Gerçek Haberci Asayiş Hizbullah liderlerinin yakalama kararları kaldırıldı, terör listesinden çıkarıldı

Hizbullah liderlerinin yakalama kararları kaldırıldı, terör listesinden çıkarıldı

Hizbullah ana davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kesinleşen Edip Gümüş ve Cemal Tutar hakkındaki yakalama kararları kaldırıldı, isimleri terör listelerinden çıkarıldı.

2 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri
Hizbullah liderlerinin yakalama kararları kaldırıldı, terör listesinden çıkarıldı

Hizbullah ana davasında 183 cinayetten sorumlu tutulan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kesinleşen örgütün üst düzey yöneticileri Edip Gümüş ile Cemal Tutar hakkında verilen yakalama kararları kaldırıldı. Mahkemenin bu kararı sonrası İçişleri Bakanlığı, iki ismin adını terörden arananlar listesinden çıkardı.

Nefes'in haberine göre, İçişleri Bakanlığı'nın 20 milyon lira para ödüllü kırmızı kategorisinde yer alan Hizbullah lideri Edip Gümüş ile 8 milyon lira ödüllü turuncu listede aranan örgütün askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar, artık terörden arananlar listesinde yer almıyor. Gümüş ve Tutar, 183 cinayetin işlendiği Hizbullah ana davasında ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyordu. 2011 yılında uzun tutukluluğu sınırlayan CMK'nın 102. maddesi yürürlüğe girince tahliye edilmiş, ancak bir daha bulunamamışlardı. Yargıtay, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onayıp kesinleştirdikten sonra aynı yıl haklarında yeniden tutuklama kararı çıkarmıştı.

Hâkimlerin FETÖ'den İhracı Nedeniyle Yeniden Yargılama Talebi

Gümüş ve Tutar’ın avukatları, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını veren hâkimlerin FETÖ'den ihraç edilmesi üzerine yargılamanın yeniden yapılmasını talep etti. Bunun üzerine sanıkların firarda olmalarına rağmen, yargılandıkları ağır ceza mahkemesi 2 Nisan 2026'da savcıdan her iki Hizbullah liderinin infazının durdurulmasıyla ilgili mütalaa istedi.

Savcının İnfaz Durdurma Mütalaası

Savcı, ilk mütalaasında "dönemin FETÖ'den ihraç edilen hakim ve savcılarının meslekten ihraç edilmesinin yargılamanın yenilenmesi sebebini oluşturmadığından infaz durdurma ve yeniden yargılanma taleplerinin yasal şartların oluşmadığı için ayrı ayrı reddi yönünde karar verilmesini" istedi. Ancak aynı savcı daha sonra verdiği mütalaada, mahkemenin takdirine bıraktı: "CMK’nın 311. maddesinde düzenlenen istisnai kanun yolu olan yargılanmanın yenilenmesi ve infaz durdurmayla ilgili karar konusunda takdir mahkemenize ait olmakla gereği takdirlerinize arz olunur."

Firarilere Adli Kontrol ve Yeniden Yargılama Kararı

Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kesinleşen firari hükümlüler Edip Gümüş ile Cemal Tutar’ın cezalarının durdurulması için yazı yazdı ve yakalama kararlarının kaldırılmasını istedi. Mahkeme ayrıca, iki ismin yeniden yargılanmalarına ve duruşma yapılması için dava dosyası açılmasına karar verdi. Mahkeme, firarda olmalarına rağmen ikisi de tutukluymuş gibi haklarında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol uygulanmasına da hükmetti. Yakalama kararı kaldırılan iki Hizbullahçı, bu kararların ardından para ödüllü terörden arananlar listesinden çıkarıldı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız