YENİ Parti Meclis Grubu tarafından hazırlanan Haftalık Ekonomi Raporu, Türkiye'deki borçluluk durumuna ilişkin verileri ortaya koydu. Rapora göre, 31 Temmuz itibarıyla Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısı 25 milyon 796 bine yükseldi. Bu rakam, son bir yılda 1 milyon 587 bin adetlik bir artışa işaret ediyor.
Raporda, 1 Ocak - 31 Temmuz döneminde icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7'lik artışla 5 milyon 950 bine ulaştığı belirtildi. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 5 milyon 853 bindi. Yılın ilk yedi ayında 4 milyon 148 bin dosyanın sonuçlandırıldığı veya işlemden kaldırıldığı, sonuçlanan dosya sayısının da geçen yıla göre 248 bin arttığı kaydedildi.
Karşılıksız çek ve protestolu senetler de arttı
Raporda, borcunu ödeyememe eğiliminin karşılıksız çek ve protesto edilen senet sayılarındaki artışla da görüldüğü vurgulandı. Yılın ilk altı ayında karşılıksız çıkan çek sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarak 156 bin 794'e yükseldiği ifade edildi. Raporda, konuyla ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Karşılıksız çeklerin parasal tutarı ise yüzde 53.6 oranında artarak 162 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde vadesinde ödenmediği için bankalar tarafından protesto edilen senet sayısı ise yüzde 14.3 oranında artarak 157 bin 923’e çıktı. Bu senetlerin parasal tutarı ise yüzde 50.7 oranında arttı ve 60 milyar liraya ulaştı.”
KOBİ ve tarım sektörünün borç yükü ağırlaştı
Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) bankacılık sistemine olan kredi borçlarının da arttığı belirtilen rapora göre, KOBİ'lerin borcu haziran ayında 243 milyar lira artışla 7 trilyon 530 milyar liraya çıktı. Sektörün vadesinde ödeyemediği için takibe alınan borçları ise 16 milyar liralık artışla 276 milyar liraya yükseldi. Raporda, yılın ilk yarısında KOBİ'lerin toplam kredi borçlarının yüzde 17,3 artarken, batık kredi miktarının yüzde 37,9 büyüdüğüne dikkat çekildi.
Tarım sektörünün de borç yükünün arttığı ifade edilen raporda, sektörün bankalara olan kredi borcunun yılın ilk altı ayında 220 milyar lira artarak 1 trilyon 459 milyar liraya ulaştığı kaydedildi. Bu dönemde sektörün takibe düşen borçları ise 11 milyar liralık artışla 25,5 milyar liraya çıktı.