weather
16°
Gerçek Haberci Ekonomi Merkez Bankası Başkanı faturayı vatandaşa kesti: Tüketim iştahı

Merkez Bankası Başkanı faturayı vatandaşa kesti: Tüketim iştahı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yüksek enflasyonun temel nedeni olarak vatandaşın tüketim iştahı olduğunu savunurken, bankanın kendi raporunda ise tek haneli enflasyon hedefi bir kez daha ötelenerek 2028 yılına ertelendi.

1 Dakika
Okunma Süresi
Merkez Bankası Başkanı faturayı vatandaşa kesti: Tüketim iştahı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son Enflasyon Raporu sunumunda Başkan Fatih Karahan’ın değerlendirmelerine yer verdi. Karahan, dezenflasyon sürecinin getirdiği maliyetlerin tartışıldığını ancak yüksek enflasyonun maliyetinin kıyaslanamayacak kadar ağır olduğunu vurguladı. Gelir dağılımındaki bozulmaya dikkat çeken Karahan, yüksek enflasyon ortamında tasarrufların azaldığını ve krizi doğrudan vatandaşın "tüketim iştahı" ile ilişkilendirdi.

"Temel Önceliğimiz Enflasyonu Yüzde 5’e Düşürmek"

Karahan, yüksek enflasyonun birikimleri "yastık altında" tuttuğunu ve dolarizasyonu körüklediğini belirtti. Bu durumun finansal sistemin gücünü zayıflattığını söyleyen Karahan, Merkez Bankası rezervlerinin de olumsuz etkilendiğini ve ekonominin dış şoklara karşı savunmasız kaldığını anlattı.

Ancak Merkez Bankası'nın kendi güncellediği hedefler, bu önceliğe ulaşmanın yıllar alacağını ortaya koydu. Son beş yılda 16'ncı kez hedef değiştiren kurum, daha önce yüzde 18 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon tahminini yüzde 26’ya yükseltti. 2027 için yüzde 9 olan tahmin ise yüzde 15 olarak revize edildi. Tek haneli enflasyon hedefi bir kez daha ötelenerek 2028 yıl sonuna sarktı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız