Fevzi Efe SEKİTMEZ-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- İzmir’in simgesi Alsancak’ta iki kişinin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği facianın ardından başlatılan altyapı çalışmaları, aradan geçen bir yılı aşkın süreye rağmen kentin gündeminde kalmayı sürdürüyor. İkinci Kordon’un kapalı tutulması, Birinci Kordon’un kontrolsüz şekilde çift yönlü işleyişe açılması ve plansız kazılar bölgedeki ticari hayatı durma noktasına getirdi.

Bölgede 27 yıldır hizmet veren Kordon esnafının müşteri kayıplarının yüzde 90'lara dayandığını belirterek isyan etmesinin ardından, Kıbrıs Şehitleri Caddesi İşadamları Derneği Başkanı Hami Torcu sürece dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Torcu, bölge esnafının bir yılda yaklaşık yüzde 60 iş kaybı yaşadığını doğrulayarak sürecin bir an önce noktalanması gerektiğini söyledi.

“Mesai Ücreti Ödememek İçin Tüm İşi Gündüze Yıktılar”
Altyapı krizinin bu denli uzamasının en büyük nedenlerinden birinin taşeron firmanın maliyet hesapları olduğunu aktaran Kordon esnafı, gece çalışma izni olmasına rağmen sürecin tek vardiyaya sıkıştırıldığını vurguladı:
"Valiliğin bu tür acil altyapı projeleri için 24 saat çalışma izni verdiği biliniyor. Ancak taşeron firmalar çalışanlarına fazla mesai ücreti ödememek, masraftan kaçmak için gece vardiyasını devreye sokmuyor. Koca bir kentin yükünü tek bir vardiyaya sıkıştırıp işleri gündüz vaktine yayıyorlar. Bütün iş makineleri, kepçeler gündüzün en yoğun saatinde caddelere doluyor. Neden bütün Alsancak'ı aynı anda kazıp paralel iş açtılar? Bir tarafı bitirip diğerine geçmediler. Denetim mekanizması yok denecek kadar az. Bu taşeron maliyeti hesabı yüzünden müşteri kaybımız yarı yarıya, hatta kimi günler yüzde 90'a varıyor. İnsanlar buraya huzur bulmaya gelirdi, kentin vitrini koca bir şantiyeye döndü."

"Daracık Yolda Kepçeler Geziyor, Turistler Kaçıyor"
İkinci Kordon'un kapalı kalması nedeniyle tüm trafiğin sahil bandına yığıldığını ifade eden esnaf, denetimsizlikten dert yandı:
"Yolun ortasına rastgele dev jeneratör koymuşlar; egzoz çıkışını caddeye vereceklerine dükkanların içine, insanların yüzüne doğru yönlendirmişler. Elektrik kesintileri yüzünden dolaplarındaki gıdaları çöpe atan esnaflar oldu. Sular kesiliyor, geldiğinde ise musluklardan çamurlu su akıyor; o suyla ne çay demleniyor ne duş alınabiliyor. Kesintiler yüzünden 60 yaşını geçmiş yaşlı yurttaşlar, diyalizden dönen felçli insanlar asansörler çalışmadığı için binalarına çıkamadı, sokakta rehin kaldı. Bir seneden fazladır arka yol kapalı. Burası Alsancak Garı'na ve çevre yoluna bağlanan ana arter. Birinci Kordon'u çift şerit yaptılar ama ortada tek bir trafik polisi dahi yok. Daracık yoldan koca koca kepçeler geçiyor. Tedarik araçları mal indiremiyor, akşamları müşteriler park yeri bulamıyor. Çimlerin üzerindeki kırık taşlar bile toplanmıyor. Kruvaziyer gemileriyle gelen yabancı turistler yüz adım yürüdükten sonra tozu, çamuru ve bataklık görüntüsünü görüp korkudan gemilerine geri dönüyor. Esnafın büyük kısmı Ticaret Odası üyesi ancak bizi temsil etmesi gereken kurumlar tamamen sessiz."

Torcu: "Yeni Kazılar Kış Aylarına Kalmamalı"
Kıbrıs Şehitleri Caddesi İşadamları Derneği Başkanı Hami Torcu sürecin süratle tamamlanması gerektiğini kaydetti:
"Büyükşehir yetkililerinin aktardığına göre, bu hafta sonuna kadar İkinci Kordon’un asfaltlama işlemlerinin bitmiş olması ve caddenin aydınlatılması planlanıyor. Yaklaşık iki buçuk yıldır İkinci Kordon’un ışıkları yanmıyordu. Kordon'da elektriklerin kesilmesinin nedeni de geçmişte yapılan ek kabloların zamanla deforme olması. Alsancak çok eski bir yerleşim; yerin altındaki hatların birçoğu 25-30 yıl öncesinden kalma ve çok kötü durumda. Zamanında yapılmayan her şey birikti ve bu döneme yıkıldı. Şimdi asıl çalışma Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde başlıyor. Hat, kafe bölgesinden limana doğru ilerleyecek, ardından Ali Çetinkaya Bulvarı'na bağlanacak. Kurul kararı ve cadde yönetmeliği onaylanmış bir proje olduğu için artık geri dönüşü yok. İZSU, Gediz, Türk Telekom ve İzmirgaz ekipleri alanda hazır bulunuyor. Bizim tek derdimiz bu işlerin kış bastırmadan süratle bitirilmesidir. Esnaf olarak bir yıldır yaklaşık yüzde 60 oranında iş kaybettik. Bir an önce tamamlanmasını istiyoruz, esnafın daha fazla dayanacak gücü kalmadı."


