weather
36°
Gerçek Haberci Gündem Mehmet Şimşek 7 aylık verileri duyurdu: Borç çevirme oranı düştü, faiz dışı fazla arttı

Mehmet Şimşek 7 aylık verileri duyurdu: Borç çevirme oranı düştü, faiz dışı fazla arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ocak-temmuz döneminde yurt içi borç çevirme oranının yüzde 141'den yüzde 87'ye gerilediğini, faiz dışı bütçe fazlasının ise 470 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

2 Dakika
Okunma Süresi
Mehmet Şimşek 7 aylık verileri duyurdu: Borç çevirme oranı düştü, faiz dışı fazla arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk yedi ayına ilişkin bütçe ve borçlanma verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, ocak-temmuz döneminde yurt içi borç çevirme oranı bir önceki yılın aynı dönemindeki yüzde 141 seviyesinden yüzde 87'ye geriledi. 2026 yılı programında bu oran için yüzde 106 hedefi öngörülüyor.

Aynı dönemde bütçenin faiz dışı fazlası da önemli bir artış gösterdi. Geçen yıl 242 milyar lira olan faiz dışı fazla, bu yıl 228 milyar liralık artışla 470 milyar liraya yükseldi.

Bakan Şimşek, "Jeopolitik gelişmelerin olumsuz etkilerine rağmen mali disiplini koruyoruz" dedi. Verilere ilişkin değerlendirmesinde Şimşek, "Borç yükünün azaltılmasında önemli bir faktör olan faiz dışı bütçe fazlası ocak-temmuz döneminde geçen yıla göre 228 milyar TL artarak 470 milyar TL'ye ulaştı. Finansman koşullarını gözeterek yurt içi borç çevirme oranımızı yüzde 87 seviyesinde tuttuk" ifadelerini kullandı.

Bütçe hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz

Gelir performansını etkileyen unsurlara da değinen Şimşek, eşel mobil uygulaması kapsamında vergi gelirlerinden önemli ölçüde feragat edildiğini ve iç talepteki dengelenmenin bu durumu etkilediğini belirtti. Şimşek, bu gelişmelere rağmen bütçe hedefleri doğrultusunda ilerlendiğini vurguladı.

Bakan Şimşek, gelir politikalarındaki etkinliğin artırılması ve harcama disipliniyle yaratılan mali alanın öncelikli alanlara yönlendirileceğini kaydetti. Şimşek ayrıca, bu alanın dezenflasyon sürecini desteklemek için kullanılmaya devam edileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız