İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından yapılan eylemleri kapsayan olaylara ilişkin olarak hazırladığı ön raporda, "İstanbul gibi bir şehirde milyonlarca kişinin gündelik hayatını güçleştirecek ve Anayasal bir hak olan seyahat ve dolaşım özgürlüğünü engelleyecek boyuta ulaşan müdahalelere son vermeye çağırıyor, yaşanan hak ihlalleriyle ilgili sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını sağlayacak etkili bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.İstanbul Barosu İnsan Hakları İzmleme Merkezi, Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanarak görevinden uzaklaştırılmasını protesto eden vatandaşların kötü muameleye maruz kaldığı ve hak ihlalleri yaşadığına ilişkin bir ön rapor hazırladı.Raporda özetle şunlar kaydedildi:
22-23 MART 2025 TARİHİNDE YAŞANAN OLAYLARA İLİŞKİN 1/4 ÖN RAPORUMUZİstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye operasyon düzenlenmesi ve İstanbul Barosu Başkanı ile Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınması üzerine İstanbul Valiliği tarafından 19 - 26 Mart 2025 tarihleri arasında her türlü toplantı, gösteri ve basın açıklaması yasaklanmış; resmi bir karar olmaksızın, X (Twitter), Youtube, Instagram, Facebook, TikTok, Telegram gibi sosyal medya siteleri üzerinde bant genişliği daraltılmış, internet yavaşlatılmış; Vatan Emniyet Müdürlüğü ve Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne giden yollar kapatılmış ve düzenlenen eylemler sırasında İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre 323 kişi gözaltına alınmıştır.Toplanma ve Gösteri Düzenleme Hakkı ve Kötü Muamele Yasağı Yönünden:Toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğünü kullanan çok sayıda kişi ters kelepçeyle yere yatırma, yaralama kastıyla copla vurma, plastik mermi, tazyikli su ve biber gazı kullanımı da dahil olmak üzere orantısız bir güç kullanımı ile karşı karşıya kalmış ve gözaltına alınmıştır.22 Mart 2025 günü yaşanan gözaltılarla ilgili İstanbul Barosu bünyesinde İnsan Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi, Çocuk Hakları Merkezi, Avukat Hakları Merkezi ve CMK servisi tarafından gözaltına alınan kişilere hukuki destek sağlanmış, yaşanan hak ihlallerine ilişkin tutanak tutularak raporlama yapılmıştır.Çocuk Hakları Merkezi tarafından kurulan Kriz Masasının raporuna göre, zorunlu haller dışında çocuklara kelepçe takılmasını yasaklayan Çocuk Koruma Kanunu'nun 18. maddesine aykırı olarak bir çocuğun kelepçeli tutulduğu bilgisi tutanak altına alınmıştır. Yine Kadın Hakları Merkezi'nin avukatlarla yaptığı görüşmelerde gözaltı işlemleri sırasında kadınların tacize ve kötü muameleye maruz bırakıldığı belirtilmiştir. Ayrıca, avukatlarla yapılan görüşmelerde gözaltındaki kişilerin sağlık kontrolleri sırasında polislerin hazır bulunduğu bilgisi paylaşılmıştır.
AİHM, barışçıl eylemler sırasında güvenlik güçleri tarafından orantısız bir güç ve “ciddi ve ölümcül yaralanmalara sebep olabilecek bir silah” olarak tanımlanan biber gazı kullanılmasını, Anayasa'nın 17. maddesi ile AİHS'nin 3. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağına aykırı bulmaktadır.
"Çocuk Koruma Kanunu'nun 18. maddesine aykırı olarak bir çocuğun kelepçeli tutulduğu bilgisi tutanak altına alınmıştır"
"İSTANBUL BAROSU İNSAN HAKLARI MERKEZİ OLARAK22-23 MART 2025 TARİHİNDE YAŞANAN OLAYLARA İLİŞKİN 1/4 ÖN RAPORUMUZİstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye operasyon düzenlenmesi ve İstanbul Barosu Başkanı ile Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınması üzerine İstanbul Valiliği tarafından 19 - 26 Mart 2025 tarihleri arasında her türlü toplantı, gösteri ve basın açıklaması yasaklanmış; resmi bir karar olmaksızın, X (Twitter), Youtube, Instagram, Facebook, TikTok, Telegram gibi sosyal medya siteleri üzerinde bant genişliği daraltılmış, internet yavaşlatılmış; Vatan Emniyet Müdürlüğü ve Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne giden yollar kapatılmış ve düzenlenen eylemler sırasında İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre 323 kişi gözaltına alınmıştır.Toplanma ve Gösteri Düzenleme Hakkı ve Kötü Muamele Yasağı Yönünden:Toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğünü kullanan çok sayıda kişi ters kelepçeyle yere yatırma, yaralama kastıyla copla vurma, plastik mermi, tazyikli su ve biber gazı kullanımı da dahil olmak üzere orantısız bir güç kullanımı ile karşı karşıya kalmış ve gözaltına alınmıştır.22 Mart 2025 günü yaşanan gözaltılarla ilgili İstanbul Barosu bünyesinde İnsan Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi, Çocuk Hakları Merkezi, Avukat Hakları Merkezi ve CMK servisi tarafından gözaltına alınan kişilere hukuki destek sağlanmış, yaşanan hak ihlallerine ilişkin tutanak tutularak raporlama yapılmıştır.Çocuk Hakları Merkezi tarafından kurulan Kriz Masasının raporuna göre, zorunlu haller dışında çocuklara kelepçe takılmasını yasaklayan Çocuk Koruma Kanunu'nun 18. maddesine aykırı olarak bir çocuğun kelepçeli tutulduğu bilgisi tutanak altına alınmıştır. Yine Kadın Hakları Merkezi'nin avukatlarla yaptığı görüşmelerde gözaltı işlemleri sırasında kadınların tacize ve kötü muameleye maruz bırakıldığı belirtilmiştir. Ayrıca, avukatlarla yapılan görüşmelerde gözaltındaki kişilerin sağlık kontrolleri sırasında polislerin hazır bulunduğu bilgisi paylaşılmıştır.
"AİHM'e göre, toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğü, demokratik toplum için olmazsa olmaz önemdedir"
22 Mart 2025 sabahı gözaltına alınan 66 kişi arasından üç kişi tutuklanmış, sekiz kişi hakkında ev hapsi kararı verilmiş, 55 kişi hakkında ise yurtdışı çıkış yasağı ve imza atma adli kontrol tedbirleri ile serbest bırakılmıştır. Bir kişi Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen örgüt propagandası yapma suçundan, iki kişi ise 2911 sayılı Kanun'a muhalefet etme suçundan tutuklanmıştır.22 Mart 2025 akşamı Saraçhane ve çevresinde gözaltına alınan 143 kişiden 91 kişinin Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde, 52 kişinin ise Esenler Atışalanı Polis Merkezi'nde olduğu ve ifadelerinin 24 Mart 2025 günü alınacağı bilgisi verilmiştir.Anayasa'nın 34. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 11. maddesine göre, herkes, önceden izin almaksızın barışçıl olarak toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğüne sahiptir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) göre, toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğü, ifade özgürlüğünün kolektif kullanımı niteliğinde olması nedeniyle demokratik toplum için olmazsa olmaz önemdedir. Devletler, sadece toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğünü korumakla kalmayıp, bu hakkı dolaylı yoldan usulsüz bir şekilde sınırlandırmaktan kaçınmalı ve bu hakkın etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamalıdır. 2911 sayılı Kanun izin şartı aramadığı gibi, bildirim yapılmamış olması da bir toplantı ve gösteriyi otomatik olarak "izinsiz ve kanuna aykırı” hale getirmemektedir.Bazı ani durumlarda spontane eylemler yapılması ve bu eylemler için eylemin yapılmasının amacıyla en uyumlu ve en çok ses getirecek yerin seçilmesi de hakkın özünü oluşturmaktadır. Bu nedenle adliyelerin de olduğu toplantı mekanlarına yönelik örtülü bir yasak, toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğünün özüne yönelik bir müdahale olarak kabul edilmektedir. (Süleyman Çelebi ve Diğerleri v. Türkiye, B. No: 37273/10, 24.05.2016; Lashmankin ve Diğerleri v. Rusya, B. No: 57818/09, 07.02.2019)AİHM, barışçıl eylemler sırasında güvenlik güçleri tarafından orantısız bir güç ve “ciddi ve ölümcül yaralanmalara sebep olabilecek bir silah” olarak tanımlanan biber gazı kullanılmasını, Anayasa'nın 17. maddesi ile AİHS'nin 3. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağına aykırı bulmaktadır.