weather
21°
Gerçek Haberci İzmir Dr. Bozoğlu, ‘Kur Korumalı TL Mevduat’ sistemini değerlendirdi: “Orta ve uzun vadede çalışacağını düşünmüyorum”

Dr. Bozoğlu, ‘Kur Korumalı TL Mevduat’ sistemini değerlendirdi: “Orta ve uzun vadede çalışacağını düşünmüyorum”

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu, “Bu sistem kısa vadede işe yarıyor gibi gözüküyor; ama orta ve uzun vadede enflasyon şartlarında çalışacağını düşünmüyorum” dedi.

2 Dakika
Okunma Süresi
Dr. Bozoğlu, ‘Kur Korumalı TL Mevduat’ sistemini değerlendirdi: “Orta ve uzun vadede çalışacağını düşünmüyorum”
Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu, GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Dr. Bozoğlu, ekonomide güvenin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Dövizin düşmesi için psikolojik ortamın yaratıldığını düşünüyorum. Bu sistem kısa vadede işe yarıyor gibi gözüküyor; ama orta ve uzun vadede enflasyon şartlarında çalışacağını düşünmüyorum” diye konuştu.
“Bu sistemin bütçede ödeneği yok”
Bozoğlu, bazı şeylere açıklık getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu sistem sürdürülebilir mi olacak onu bilemem ama; kulağı tersten gösterdiği kesin. Faizi arttırmıyorum diyorsun uyguladığın politika faizinin üstünde bir kursa aradaki farkı vereceğim diyorsun. Burada da faiz vermiş oluyorsun. Diyelim ki bu öyle oldu, verilecek faizi kim karşılayacak. Türk Lirası hesabında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dolar hesabında ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası karşılayacak. Hazine tarafından bakıldığında bu bir kamu gideri midir? Birisinin elde ettiği faiz vatandaşlar için kamu gideri midir ki vergi mükellefleri bunu ödesinler. Bu sistemin de yasal olarak böyle bir sıkıntısı var ve bütçede de ödeneği yok” açıklamasını yaptı.
“Ocak ayından sonra bu ne kadar sürdürülebilir bilmiyorum”
Ocak ayından sonra bu sistemin ne kadar sürdürülebilir bilmediğinin altını çizen Bozoğlu, “Ya borçlanılacak ya para basılacak ya da vergi mükelleflerinin verdiği vergilerden karşılanacak. Bunlarında her biri yük getireceği ve parasal bir sorun yaratacağı kesin. Öbür taraftan da baktığımızda dün dolar kuru 12,50 bugün 11,5 diyelim. Dolar’da aldığın tarihten itibaren bir düşüş varsa, sen sadece politika faizini alacaksın; ama enflasyon bunun çok daha üstünde. Yani sen burada kaybetmiş olacaksın” görüşünü aktardı.


 
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız