weather
21°
Gerçek Haberci İzmir Ferdan Çiftçi’den zam uyarısı: “Bu savaş ekmek ve yağ fiyatlarını vuracak”

Ferdan Çiftçi’den zam uyarısı: “Bu savaş ekmek ve yağ fiyatlarını vuracak”

Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, Rusya ve Ukranya arasındaki savaş durumunun Türkiye’deki gıda fiyatlarına yansımasını değerlendirerek “Bu savaş ekmek ve yağ fiyatlarını vuracak” dedi.

2 Dakika
Okunma Süresi
Ferdan Çiftçi’den zam uyarısı: “Bu savaş ekmek ve yağ fiyatlarını vuracak”
Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Rusya ve Ukranya arasındaki savaş durumunun Türkiye’ye gıda fiyatları ve tarım açısından etkileri hakkında GERÇEK HABERCİ’ye açıklamalarda bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, bu süreçte ekmek ve yağ fiyatlarının artacağını söyledi. Çiftçi, bu durumdan yem sektörünün de ciddi miktarda etkileneceğini belirterek, “Alışverişin sağlanamamasının en büyük nedeni Rusya’nın swift sisteminden çıkartılmasıdır. Limanların kapalı olması nedeniyle de sorunlar yaşanıyor, bu da yem sektörünü etkiledi” diye konuştu.

Ferdan Çiftçi’den zam uyarısı: “Bu savaş ekmek ve yağ fiyatlarını vuracak”

“Bu iki ülke arasındaki savaştan Türkiye de etkilenecek”
Savaşın ilk etapta insanları ve ekonomileri vurduğunun altını çizen Çiftçi, “Bu savaşın bir an önce durdurulması gerekiyor. Biz de bu savaştan etkilenen ülkelerin başında yer alıyoruz. Çünkü yakın komşularımız olan Rusya ve Ukranya ile derin ticari ilişkilerimiz var. Bu ticari ilişkilerimizin en önemli kısmı tarımdadır. Bu iki ülke ile iki yönlü ticari ilişkimiz var. İthalatta buğday, arpa, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi alıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Savaşın etkileri önümüzdeki süreçte artacak”
Çiftçi, yaş meyve-sebze ayağında Rusya ve Ukrayna’nın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda bu konuda da çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu durumun etkileri önümüzdeki süreçte çok daha fazla olacak. Bu savaşın ilk etkilerini gördük, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açmış olduğu buğday ithalatında 450-500 Dolar seviyelerine çıktı. Açtığı ihalenin de bir kısmını çekmek zorunda kaldı” açıklamasını yaptı.
Yaş meyve-sebze ile ilgili ihracat kapısının kapanması zor durumda olan üreticinin üretimden kopması anlamına geldiğini vurgulayan Çiftçi, “Onun için biz tarım ve uluslararası ilişkiler politikalarımızı gözden geçirerek buna göre komşularımızla iyi ilişkiler sürdürmeliyiz. Yeni pazar arayışlarına geçmemiz gerekiyor” görüşünü aktardı.

 
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız