12 bin kişi faize yüz vermedi
Döviz kurunun yüzde 47 değer kazandığı ardından faiz oranlarındaki yükseliş ile mevduata olan tercihin arttığı dönemde vatandaşın bir ilgi alına da Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) oldu.
Yayınlanma :
12.11.2018 13:50


Bir dizi politik ve ekonomik gelişme ile ağustos ayında döviz kurlarında başlayan yükseliş ile piyasada oluşan dalgalanmada Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) küçük olumsuzluklar yaşarken kamu emeklilik şirketleri ve faizsiz BES fonlarına ciddi bir yatırımcı girişi gözlendi. Özellikle döviz kurunu durdurmak için Merkez Bankası'nın yaptığı faiz artırımının ardından yükselen mevduat faizi nedeniyle bazı vatandaşların BES yerine mevduat faizini tercih etme eğilimlerine rağmen kamu emeklilik şirketlerinde gönüllü olarak BES yatırımı yapan kişi sayısı önemli oranda arttı. Kamu emeklilik şirketleri ve faizsiz fonlara ağustos ayından bu yana 12 bin 345 kişinin hemen hemen yarısı 12 Ekim'den sonra yani son 1 ayda BES fonlarını tercih etti. Özellikle Halk Hayat Emeklilik'te ağustos ayında 530 bin olan tasarruf sahibi kişi sayısının 532 binin üstüne çıkması dikkat çekti. Ziraat Hayat ve Emeklilik şirketindeki katılımcı sayısı da 2 bin 141 yükselerek 627 binin üstünde tutundu. Vakıf Emeklilik ve Hayat'taki gönüllü katılımcı sayısında önce kurlarda ardından faizlerde meydana gelen tırmanışa rağmen 890 kişi arttı.
FAİZSİZ FONLARA AKIM
En fazla dikkat çeken rakam ise faizsiz bireysel emeklilik fonları sunan Katılım Emeklilik ve Hayat şirketindeki tasarruf eden sayısı 215 binden 222 bine tırmandı. Bu tırmanışın neden olduğu merak edilirken faizsiz fonların yapısı gereği dalgalanmaların dolayısıyla fonlardaki kazanç ve kayıpların sınırlanmasının bu durumda rol oynadığı tahmin ediliyor. Faiz hassasiyeti taşıyan bireyler için katılma hesaplarına, altına, katılım bankacılığı ilkelerine uygun hisse senetlerine ve uygunluk onayı alınmış kamu ve özel sektöre, sukuklara (kira sertifikalarına) dayalı emeklilik yatırım fonları oluşturuldu. Bunların dışında sarf akdi kurallarına uyularak dövize, gayrimenkule ve emtiaya yatırım yapılması da faiz içermiyor. Faizsiz bireysel emeklilikte danışma kurulu onayından geçmiş, dinen alım satımına izin verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılıyor.
Faizsiz emeklilik yatırım fonlarının içeriğinde bulunan finansal enstrümanları ise şöyle değerlendiriliyor:
Katılım bankalarında açılacak katılma hesapları
Katılım endeksine uygun hisse senetleri:
Altın ve kıymetli madenlere
Faizsiz menkul kıymet yatırım fonları
Türkiye’de veya yurtdışında ihraç edilen sukuk, kira sertifikası vb. faizsiz borçlanma araçları.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: