50 Yıldır Orduya Karşı Savaşan Gerillalar Koruma Olacak
Kolombiya'da yaklaşık 50 yıldır ordu güçleri ile savaşan FARC militanları koruma eğitimi alacak. İçişleri Bakanlığı, 315 FARC militanının silah bırakma işlemlerinin ardından koruma olmak ve lojistik çalışmalara katılmak için eğitim alacağını açıkladı.
Yayınlanma :
12.06.2017 12:22


Açıklamada, bu ay başlaması öngörülen eğitim için şimdiye kadar FARC mensupları arasından 305 adayın belirlendiği ve kalan 10 adayın da gelecek günlerde programa katılacağı ifade edildi. Söz konusu FARC mensuplarının, silah bırakma süreci tamamlandıktan sonra başlayacak eğitimlerinin 2 ay sürmesi öngörülüyor.
TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Programın düzenleneceği askeri üs, bölge halkının, geceleri rastgele ateş edildiği ve alkol kullanıldığı yönündeki şikayetlerinin ardından tartışma konusu oldu. İçişleri Bakanlığı açıklamasında bu tartışmalara da değinilerek silah seslerinin, aynı tesiste eğitim gören başka bir uluslararası grubun atış taliminden kaynaklandığı ve FARC militanlarıyla ilgisinin olmadığı belirtildi.
Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yıllık çatışma sürecinde ilk kez silah bırakmıştı. Mayıs ayında sona ermesi gereken silah bırakma süreci, tarafların aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar uzatılmıştı. Hükümet ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 "hayır" oyu çıkmıştı.
Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan taraflar arasında uzun görüşmelerinin ardından 12 Kasım 2016'da varılan yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı. Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: