Acil 100 bin eleman aranıyor! Ek istihdam sağlanacak
Talebe yetişebilmek için vardiya sayısını artıran mobilya sektörü, 2 aya uzayan teslim sürelerini kısaltmak için ek istihdam yaratacak. Sektör acil 100 bin eleman arıyor.
Yayınlanma :
11.09.2020 10:24


MAAŞ ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE
Sektörde yeni başlayan bir eleman asgari ücretin üzerinde maaş alıyor. 1-2 yıllık deneyime sahip ortalama bir işçi ayda asgari ücretin yüzde 20 ila 30 üzerinde maaş alırken, ortalama 5 yıllık deneyime sahip bir ustanın maaşı ise 3 bin 900 TL. En çok döşeme ustası, kaynakçı, dikiş operatörü ve CNC operatörü branşlarında eleman aranıyor. Balcı'nın ifadesiyle bu kişiler 'Ara' değil 'Aranan eleman' oldu. Yetiştirilmek üzere de işe alım yapacaklarını belirten Balcı, "Meslek liselerinin mobilya tasarım, makine, kaynak, motor, elektrik ve elektronik bölümünden mezun olan gençleri bekliyoruz" diye konuştu.
VARDİYA SİSTEMİNE GEÇİLDİ
İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, dünyanın en büyük 13'üncü mobilya ülkesi olan Türkiye'de, yıl sonunda 4 milyar dolarlık mobilya ihracatı hedefleyen sektörün talebe yetişmek için vardiyalı çalıştığını söyledi. Güleç, "Şu anda dünya pazarından yüzde 1.5'lik pay alıyoruz ve en önemli tedarik zincirine giriyoruz. Yaşanan talep artışına fabrikalarımız vardiyalı çalışma sistemlerinde düzenlemeler yaparak ve pandemi nedeniyle yarım kalan yeni tesislerini hızla tamamlayarak yetişmeye çalışıyor. Bu talep artışı ilk etapta istihdamın önünü açacaktır" diye konuştu.
AVRUPA'NIN FABRİKASIYIZ
Talepteki hız devam ettiği sürece 2022'de açılacak yeni mobilya fabrikalarının daha büyük ölçekli olacağının altını çizen Güleç, "Son teknolojinin kullanılacağı bu fabrikalar Türk mobilyası için aynı zamanda büyük bir eşik olacak. Şu anda Avrupa'nın mobilya fabrikasıyız. ABD en büyük müşteri potansiyelini barındırıyor. Bir yandan Amerika'ya bir yandan da Avrupa'ya ihracatımız artıyor. Kısa dönemde Amerika'ya 3 milyar dolar ihracat yapmak ve bu şekilde hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
Bu zamana kadar gelen talebe stok üretimle cevap verdiklerini ancak bu noktadan sonra teslimat sürelerinde gecikmelerle karşı karşıya olduklarını dile getiren Mobilya Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan ise, "Bu da sadece iç pazardaki hareketlilikten değil, ihracatın da hızlanmasından kaynaklanıyor. Hammaddede yaşanan sıkıntılardan dolayı verilen siparişlere 30-60 gün içerisinde cevap verebiliyoruz" bilgisini verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: