CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM’deki grup toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. Özel, SDG ile Suriye geçici yönetimi arasındaki anlaşmayla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulunurken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin sözleri hakkında konuşmaktan kaçındı.
SDG ANLAŞMASI HAKKINDA KONUŞTU
Özel, SDG ile Suriye geçici yönetimi arasında imzalanan ve 8 maddeden oluşan anlaşmanın içeriğine ilişkin farklı açıklamalar yapıldığına dikkat çekti."Dün akşam kamuoyuna açıklanan 8 madde vardı ve bunlar yakından takip ediliyordu. Ancak buraya gelmeden önce SDG sözcülerinden gelen açıklamalar, anlaşmanın içeriğiyle ilgili ciddi farklılıklar içeriyor" diyen Özel, iki farklı anlatımı şöyle özetledi:"Önceki akşam ortaya çıkan maddeler, petrol kaynaklarının merkezi hükümete devredileceğini ve SDG’nin Suriye ordusuna katılacağını söylüyordu. Ancak bugün SDG’nin sözcüsü, ‘Bütün petrol kaynakları bizde kalacak, kendi bölgemize asla Suriye merkez ordusu girmeyecek ve bölgelerimize yalnızca sembolik olarak Suriye bayrağı çekeceğiz’ diyor. Bu iki farklı açıklama arasında büyük bir fark var. Konunun güvenilir kaynaklardan netleştirilmesi gerekiyor.”MANSUR YAVAŞ SORUSUNA SESSİZ KALDI
Özel’e, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin yaptığı, “Günü geldiğinde Türkiye’nin o günkü şartlarına bakılır ve gerekirse fikrimizi kamuoyu ile paylaşırız” açıklaması da soruldu.Ancak Özel, grup toplantısı çıkışında yöneltilen bu soruya yanıt vermemeyi tercih etti ve sessiz kaldı.NE DEMİŞTİ?
CHP’de Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı için harekete geçtiği şu günlerde adaylık için ismi gündemde olan bir diğer isim Mansur Yavaş’tan çok çarpıcı bir çıkış gelmişti. Yavaş açıklamasında “Cumhurbaşkanlığı seçimine en az 2,5-3 yıl, belki daha fazla var. Hizmeti aksatıp, daha günü belli olmayan cumhurbaşkanlığı seçimi için harekete geçmiş durumda değiliz. Günü geldiği zaman ortama bakılır” diye konuşmuştu.