Akıncı: Kıbrıs İçin Karar Haftası
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Crans Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı ile ilgili açıklama yaptı. Kıbrıs Konferansı'nın çözüm için 'karar haftası' olduğunu söyleyen Akıncı, Türkiye ile de yakın çalıştıklarını ifade etti.
Yayınlanma :
02.07.2017 13:48


Uzun yıllardan bu yana devam eden birçok görüşmeye rağmen ortak bir uzlaşının ortaya çıkmadığı görüşmelerde geçen yıldan bu yana devam eden Cenevre görüşmelerinde belli bir ilerleme sağlanmış ancak Rum kesimi ve Yunanistan'ın masaya getirdiği bazı şartlar nedeniyle ilerleme sağlanamamıştı.
Paket yaklaşımı olmalı
Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıs Türk tarafı olarak uzun zamandan beri, müzakerelerde konuların tek tek ele alınarak çözümlenmesi yönteminin artık verimli olmadığını ve paket yaklaşımının zorunlu olduğunu ifade etmekteydik. Yanı sıra, pakette tüm önemli konuların ele alınabilmesi için de paralel masaların oluşması gerekliliğini savunmaktaydık. Rum tarafının 17 Mayıs’ta ortaya koyduğu ön koşulların 4 Haziran New York toplantısında ortadan kalkmasından sonra, Crans Montana’da 28 Haziran’dan itibaren iki paralel masa çalışmaya başlamıştır. Garantörlerin de katılımı ve AB’nin de gözlemci olduğu 5’li masada, güvenlik ve garantiler; sadece iki toplumun temsil edildiği masada da diğer konular ele alınmaktadır" ifadelerini kullandı.
'Türkiye ile yakın çalışıyoruz'
Akıncı, konferansın sorunun çözümü için karar konferansı olduğunu hatırlatarak, "Yine sıklıkla ifade ettiğimiz gibi, biz bu konferansın artık bir “karar konferansı” olduğu anlayışı içinde harekete etmekteyiz. Bu nedenle daha ilk günden karar almak yerine, bazı konuların teknik komitelere havale edilmesi yönündeki Rum önerisine onay vermedik. BM Genel Sekreteri Guterres’in de katılımı ile önemli konuların bir paket çerçevesinde ele alınarak çözümlenmesi fikri Cuma akşamı taraflarca kabul edilmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayacağı, Rum halkının da kendini tehdit altında hissetmeyeceği bir çerçevenin ortaya çıkması için, gerek siyasi partilerimiz ve gerek Türkiye Dışişleri Bakanı ve çalışma arkadaşları ile yakın istişare içinde uğraşlarımızı sürdürmekteyiz. Yarından itibaren başlayacak hafta, Kıbrıs’ın ve bölgemizin geleceği açısından hayati önemi haiz bir karar haftası olacaktır. Kıbrıs’ın gelecek kuşakları için en iyisini yapmaktan başka bir amacımız yoktur.Bu nedenle, buradaki sorumluluklarımıza odaklanmış bulunmaktayız. Kıbrıs Türk halkını ve bir bütün olarak adamızı, hak ettiği daha güzel, barış içinde bir geleceğe taşımak için kararlılıkla buradayız.Umarım bu kararlılığımız karşılıksız kalmaz" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: