AKP'nin ittifakta gördüğü 'risk'
AKP, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yerel seçimde de ittifak mesajının ardından olası ittifakın artıları ve eksileri üzerine çalışma yaptı. Daha geniş bir çalışma yapılması kararı da alındı. İlk etapta, yerelde ittifakın kolay olmayacağı ve risk olduğu değerlendirildi.
Yayınlanma :
10.09.2018 14:09


İttifakın artıları ve eksilerini değerlendiren Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir TV programında “Genel seçimde bu yapılabilir ancak yerelde bunun zorluğu var. Bizim MHP ile olan birlikteliğimiz devam etmeli ancak yerel seçimdeki tüm işlemler risk taşıyor” dedi.
NEDEN RİSK?
Milliyet muhabiri Kıvanç El'in AKP kurmaylarından aktardığı bilgiye göre “risk” olarak ifade edilen konular partide yapılan çalışma ile masaya yatırıldı. Ancak önümüzdeki süreçte partide daha geniş katılımlı bir çalışma yapılacak ve ittifaka dair son tutum belirlenecek. “Risk”in gerekçesi olarak da, “yerelde ittifak için yasa olmaması”, “partinin bir ilde aday göstermemesi durumunda parti kimliğinin göreceği zarar”, “Türkiye genelinde oy kaybı yaşanabileceği”, “karşı tarafın adayına razı olma” gibi tespitler gösterildi. Tüm bu risk ve değerlendirmeler MYK ve MKYK toplantısında ele alınarak, ekim ayı içerisinde tutum belirlenecek. AKP kurmayları, “AK Parti ve MHP oyunu topladığını zaman ortaya çıkan sonuç size yerel seçimde aynı sonucu vermeyebilir. Matematiksel bakmak yanlış” değerlendirmesi de yapıyor.
ZAYIF BÖLGELERDE ADAYLAR DAHA ERKEN AÇIKLANACAK
AKP yerel seçim stratejisini de belirlemeye başladı. Buna göre AKP’nin güçlü olmadığı, muhalefette bulunduğu yerlerdeki adaylar öncelikle açıklanacak, daha sonra güçlü olunan yerlerdeki adaylar ilan edilecek. Bu adaylar için bölge raporları Ekim ayı ortasına kadar hazırlanacak. Ekim ayı ortasından itibaren de komisyonlar çalışmaya başlayacak ve il/ilçe bazlı çalışmalar tamamlanacak.
9 KRİTER
AKP tüm bu çalışmalarda 9 temel kriteri esas alacak. Vatandaşların şikayet ve beklentilerinin ölçüleceği çalışmada, “belediye çalışmaları”, “altyapı eksikliği”, “şehir yaşamındaki kalite/kalitesizlik”, “yeşil alan”, “otopark”, “yolsuzluk algısı”, “kültür merkezleri”, “imar uygulamaları”, “kentsel dönüşüm uygulamaları” gibi kriterlere bakılacak. Şehirde alt geçit, üst geçit başta olmak üzere devasa projeler yapılmasına karşın kaldırım sorunu, alt yapı sorunu gibi yaşam kalitesini temelden etkileyen eksikliklerin olması durumunda da belediye başkanına “teşekkür” edilecek.
Kayyum sürprizi
Kayyumlardan aday yapılmasına sıcak bakmayan AKP yönetiminin “1-2 istisna olabilir” değerlendirmesi yaptığı da öğrenildi. Adayların yeniden aday yapılıp yapılmayacağının da kasım ayında belli olması bekleniyor. Ankara ve İstanbul’da istifaların ardından göreve gelen Mustafa Tuna ve Mevlüt Uysal’dan memnun olunduğu ancak son kararın yapılacak komisyon çalışmalarının ardından verileceği kaydedildi. AKP, mevcut milletvekillerine de “sayının kritik olması” nedeniyle belediye başkan adaylığını kapatacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: