Alkollü içeceklere temmuz ayında Yİ-ÜFE oranında ÖTV zammı kesinleşirken, akaryakıt ürünleri ve sigarada aynı dönem için Yİ-ÜFE güncellemesi uygulanmayacak. Cumhurbaşkanı kararlarıyla şekillenen yeni vergi düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımlandı.
Eşel mobil sisteminde sona doğru: Yansıma oranları değişiyor
Kamuoyunda eşel mobil olarak bilinen ve akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmaların ÖTV üzerinden dengelenmesini sağlayan sistem kademeli biçimde sonlandırılıyor. Karara göre, 31 Temmuz'a kadar yurt içi rafineri fiyatlarındaki artışın yüzde 50'si kadar ÖTV'de indirim yapılacak.
1 Ağustos ile 30 Eylül arasında ise bu oran yüzde 25'e düşürülecek. Rafineri fiyatlarında düşüş yaşanması durumunda, indirimin tamamı ÖTV artışı olarak fiyatlara yansıtılacak. 1 Ekim'den itibaren sistem bütünüyle yürürlükten kalkacak.
Bakanlık kaynakları, 4 Mart 2026'da uygulamaya alınan eşel mobil sisteminin 4 ay içinde dezenflasyon sürecine belirgin katkı sunduğunu değerlendiriyor. Uluslararası petrol fiyatlarının düşme eğilimine girmesiyle, kademeli sonlandırmanın enflasyona olumsuz yansımayacağı öngörülüyor.
Sigarada maktu vergi arttı, nispi oran düşürüldü
Yayımlanan ikinci Cumhurbaşkanı Kararı, sigaradaki maktu ve asgari maktu vergi tutarlarını yeniden çizdi. Yeni düzenlemeye göre sigaraya uygulanan vergi oranı yüzde 45'ten yüzde 42'ye indirildi. Asgari maktu vergi tutarı 2,2953 lira, maktu vergi tutarı ise 23,7404 lira olarak belirlendi.
Nispi oranın düşürülmesiyle, üreticilerin 1 lira fiyat artışı yapabilmesi için gereken minimum nihai satış fiyatı artışı 3,19 liradan 2,91 liraya geriledi. Bu adımın yol açabileceği vergi kaybı, paket başına alınan maktu vergideki artışla telafi edilecek. Amaç, sigara fiyatlarındaki değişimin daha dengeli seyretmesi ve kamunun gelir kaybına uğramaması olarak açıklandı.
Sigara haricindeki tütün mamullerinde ise temmuz-aralık dönemi için Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılmasına devam edilecek. Bakanlık, bu ürün grubunda mevcut uygulamanın süreceğini bildirdi.
Alkollü içeceklere temmuz ayında ÖTV zammı geliyor
Akaryakıt ve sigaranın aksine, alkollü içecekler için Yİ-ÜFE güncellemesi ertelenmedi. ÖTV Kanunu uyarınca 6 ayda bir ocak ve temmuz aylarında TÜİK tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksi doğrultusunda, alkolden alınan ÖTV tutarları artırılacak.
Böylece akaryakıt ürünlerinde eşel mobil sonlandırılırken Yİ-ÜFE artışı uygulanmayacak, sigarada maktu vergi artarken nispi oran düşürülecek, alkollü içeceklerde ise temmuz ayı enflasyon farkı doğrudan vergi tutarlarına yansıtılacak.